Az MSZ EN/IEC 61724 szabványsorozat magyarul

2021. április 1-jén megjelent az IEC 61724 szabványsorozat 3 része magyar nyelven, melyeket az MSZT/MB 882 Fotovillamos napenergia-rendszerek nemzeti szabványosító műszaki bizottság dolgozott ki. A magyar nyelvű változatok elkészítéséhez a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá.

 

Az IEC 61724-1 tárgya a fotovillamos (PV-) rendszer felügyelete, a sorozat 2. és 3. része a felügyelet adatai alapján a teljesítményelemzéssel foglalkozik.

  • MSZ EN 61724-1 Fotovillamos rendszerek teljesítménye. 1. rész: Felügyeleti rendszer

E dokumentum berendezéseket, módszereket és terminológiát vezet be a fotovillamos (PV-) rendszerek teljesítményének felügyeletéhez és elemzéséhez. Foglalkozik a felügyeleti berendezések érzékelőivel, létesítésével és pontosságával, valamint a mért paraméteradatok gyűjtésével és minőségének ellenőrzésével, a számított paraméterekkel és a teljesítménymutatókkal. Ezenkívül alapul szolgál más szabványok számára, amelyek az így begyűjtött adatokra támaszkodnak.

  • MSZ IEC/TS 61724-2 Fotovillamos rendszerek teljesítménye. 2. rész: A kapacitás értékelési módszere

E dokumentum egy adott fotovillamos rendszer energiatermelésének mérésére és elemzésére szolgáló eljárást mutat be azzal a céllal, hogy kiértékelje a fotovillamos rendszer teljesítményének minőségét. Célja egy olyan kereteljárás leírása, amely a mért megtermelt teljesítményt hasonlítja össze a fotovillamos rendszertől elvárt teljesítménnyel egy viszonylag napsütéses nap folyamán. Az eljárás olyan hálózati kapcsolattal ellátott fotovillamos rendszerek esetén alkalmazható, amelyek tartalmaznak legalább egy invertert, és tartalmazzák a vele kapcsolatos hardvert is.

A vizsgálati eljárás azzal az elsődleges célkitűzéssel került megtervezésre és kidolgozásra, hogy lehetővé tegye a teljesítőképességi cél dokumentálását, de legyen alkalmas a modell hitelesítésére, a rendszer teljesítőképességének (például a csökkenés) időbeli követésére az évek során, vagy a rendszer minőségének dokumentálására egyéb más célból is. A terminológiát nem általánosítják minden hasonló helyzetre, de a szándék az volt, hogy olyan módszertant dolgozzanak ki, amely mindig alkalmazható, ha a cél egy rendszer teljesítményének ellenőrzése olyan adott referenciakörülmények között, amelyet a megfigyelt gyakoriság szerint választottak ki.

Egy létesítmény teljesítőképességének teljes körű kiértékelése az IEC/TS 61724-3 kiegészítő műszaki specifikáció alkalmazásával végezhető el.

  • MSZ IEC/TS 61724-3 Fotovillamos rendszerek teljesítménye. 3. rész: Az energia értékelési módszere

E dokumentum eljárást ad egy adott fotovillamos rendszer energiatermelésének mérésére és elemzésére, összehasonlítva ugyanannak a rendszernek az elvárt villamosenergia-termelésével az aktuális időjárási viszonyok között, amelyeket a vizsgálatban érdekelt felek határoznak meg.

A leírt módszer arra szolgál, hogy egy adott, megvalósított fotovillamos rendszert az előforduló üzemi körülmények teljes tartományában és egy hosszan tartó időszakban (általában egy egész éven át) lehessen vizsgálni, azért, hogy ellenőrizhető legyen a hosszú távon várható energiatermelés, és kideríthetők legyenek a teljesítőképességgel kapcsolatos problémák, ideértve nemcsak a különböző időjárási körülményekre adott válaszokat, hanem a kieséseket vagy a létesítmény csökkent teljesítményű üzemállapotait is, amelyek a hálózati követelmények, az üzemállapotok beállításai, a hardvermeghibásodások, az elégtelen karbantartás, a létesítmény állapotának romlása vagy egyéb problémák miatt adódnak. A rendszer teljesítőképességét az a számszerűsített energiaveszteség jellemzi, amikor a létesítmény nem működik (elérhetetlen) és annak mértéke, hogy a teljesítőképesség mennyire közelíti az elvárt működést, amikor a rendszer üzemel.

A kereteljárás olyan tényezőkre koncentrál, mint a vizsgálat időtartama, az adatszűrés módszerei, az adatgyűjtés és az érzékelők kiválasztása. A végső eredmény annak dokumentálása, hogy a fotovillamos rendszer hogyan teljesített a kiválasztott modell alapján becsült, energiára vonatkozó teljesítményhez képest a mért időjárási viszonyok között; ezt az arányt nevezik teljesítőképességi indexnek az IEC 61724-1 szerint.

 

Zajdon Anna

2021. április

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 882 Fotovillamos napenergia-rendszerek

IEC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!