A legfinomabb spárga kiválasztása

A spárgát a görögök és a rómaiak több mint kétezer évvel ezelőtt kezdték el termeszteni fiatal hajtásaiért, és azóta is népszerű. Julius Caesar például olvasztott vajjal fogyasztotta, a németek pedig annyira szeretik, hogy spárgamúzeumot tartanak fenn Schrobenhausen városkában.

A spárgának szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalma elhanyagolható, azonban a benne található rostok, vitaminok (A, B1, B2, B6, C, E, folsav) és ásványi anyagok (kálium, foszfor, kalcium, magnézium, vas) mennyisége jelentős. Rendkívül magas a természetes aszparginsav-tartalma, amely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó jelentőségű: véd a kimerültségtől, illetve a hangulatingadozások kellemetlen hatásaitól.

Mivel a spárga egyre elterjedtebb és népszerűbb, a tisztességes és globális kereskedelem érdekében erre vonatkozóan az ISO kidolgozott egy nemzetközi szabványt.

Az ISO 20981 Spárga. Előírások és vizsgálati módszerek nemzetközi szabvány meghatározza a friss spárgahajtásokra vonatkozó követelményeket és vizsgálati módszereket, amelyek az Asparagaceae (spárgavirágúak) családjába tartozó közönséges spárga (Asparagus officinalis L.) termesztett, kereskedelmi fajtáira vonatkoznak, amelyeket előkészítés és csomagolás után a fogyasztók számára kínálnak.

Az új szabvány kiterjed a spárga különféle fajtáinak és színeinek osztályozására, valamint egyéb olyan tényezők meghatározására, mint a savasság, csomagolás, tárolás, szállítás stb. A szabvány alkalmazói biztosak lehetnek abban, hogy az ízletes zöld vagy fehér (vagy ibolya-) színű zöldségek megfelelnek a minőségre és az ízre vonatkozó nemzetközi előírásoknak.

Az ISO 20981 a több száz nemzetközi élelmiszeripari szabvány egyike, melyet az ISO/TC 34 műszaki bizottság SC 3 albizottsága dolgozott ki.

 

Forrás: az ISO honlapja

 

Nemzetközi szabványok (ISO) vásárlása az MSZT-től:

Megrendelőlap  Letöltés

A kitöltött és aláírt űrlapokat a kiado@mszt.hu e-mail-címre kérjük megküldeni.

 

Szalay Anna

2021. április

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

ISO/TC 34/SC 3 Gyümölcs és zöldség, valamint ezek termékei

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!