Természetes fény épületekben

2020 októberében megjelent az MSZ EN 17037 Természetes világítás épületekben című szabvány magyar nyelvű változata, amelynek forrásszabványát a CEN/TC 169 Alkalmazott világítástechnika európai szabványosító bizottság készítette el. A Magyar Szabványügyi Testület május 13-ára szabványismertető fórumot szervez.

A természetes fény jelentős mértékben hozzájárulhat a belső terek világításához, kiemelkedően jó színvisszaadást biztosít, és a helyiség belső felületeinek megfelelő bevilágítása által a mesterséges világításra használt villamos energia mennyisége is csökken. A természetes fényt beengedő bevilágítók vizuális kapcsolatot biztosítanak a külvilággal.

A szabvány a természetes fény nyújtotta lehetőségek kiaknázásában és jól megvilágított belső terek tervezésében segíti az építészeket. Meghatározza a belső terek természetes fénnyel való megvilágításának azon tényezőit, melyek a megfelelő látás, továbbá a vizuális kapcsolat biztosításához szükségesek, és tájékoztatást ad arról, hogy miként korlátozható a káprázás. E szabvány meghatározza a természetes világítás feltételeinek értékelésére használt mutatókat, továbbá méretezési és ellenőrzési alapelveket is közzétesz. Ezeknek az alapelveknek köszönhetően kezelhető a természetes fény változása a nappalok, illetve a teljes év folyamán.

Szabványismertető fórum és konzultáció

Az MSZ EN 17037 Természetes világítás épületekben szabvány népszerűsítésére a Magyar Szabványügyi Testület online szabványismertető fórumot rendez 2021. május 13-án, csütörtökön. A szakmai fórum programjában a 2021. január 1-jével módosult, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló (OTÉK) 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet természetes világítás alkalmazására vonatkozó rendelkezéseiről, az új MSZ EN 17037 jelentőségéről, vizsgált területeiről, valamint a szabványnak a tervezők, beruházók és megrendelők munkáját segítő előírásairól szóló előadások szerepelnek.

A fórumon részt vevők a szabványt 10% kedvezménnyel vásárolhatják meg.

Amennyiben a szakmai fórum felkeltette érdeklődését, a jelentkezési lap megküldésével szíveskedjen jelezni részvételi szándékát.

Tervezett program

Jelentkezési lap

Szabványmegrendelő lap

 

Kosák Gábor

2021. március

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 838 Világítástechnika

CEN/TC 169 Alkalmazott világítástechnika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!