Megjelentek az első magyar nyelvű BIM-szabványok

Március 1-jén új korszak nyílt hazánk építésgazdaságának történetében. Az MSZT megjelentette a teljes építésgazdasági szektor szabványos BIM-gerincű modernizációját megalapozó MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat két kulcsfontosságú szabványának magyar nyelvű változatát.

 

Az MSZT berkein belül működő MSZT/MB 442 Építményinformációs modellezés (BIM) műszaki bizottság alapos előkészítő munkájának eredményeként jelent meg az MSZ EN ISO 19650 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az építményinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment építményinformációs modellezés felhasználásával szabványsorozat 1. és 2. részének magyar nyelvű változata:

1. rész: Fogalmak és alapelvek   –   MSZ EN ISO 19650-1

2. rész: Létesítmények megvalósítási fázisa   –   MSZ EN ISO 19650-2

A szabványok az első magyar nyelven megjelent BIM témájú szabványok, amelyek a vegyes összetételű (piaci szereplők, szakmai kamarák és kormányzati háttérintézmények) MSZT/MB 442 vezette sikeres együttműködés eredményei. Ezt az együttműködést terjesztette ki a bizottság a szakma különböző területein tevékenykedő szakértők bevonásával.

Ez az együttműködés látszik a szabványok megjelenésének többszereplős támogatásában is, melyet remélhetően tovább szélesít majd az e szabványok elterjedéséhez kapcsolódó további célok támogatásához csatlakozók még bővebb sora.

A Magyar Szabványügyi Testület által magyar nyelven kiadott szabványok megjelenéséhez részben az alábbi szervezetek járultak hozzá (ábécésorrendben):

– Graphisoft SE Zrt.;

– Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft.;

– PIRCAD Kft.;

– Studio IN-EX Zrt.;

– Wienerberger Téglaipari Zrt.

Az MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat célja

A szabványsorozat hatékony beszerzés/kiválasztás megteremtésével, valamint a megvalósítási és üzemeltetési fázisok során keletkező információk használatával kívánja segíteni egy létesítmény életciklusa során az azzal kapcsolatba kerülő mindegyik felet az üzleti céljai elérésében. A szabványsorozat megszületése egy széles körű nemzetközi együttműködésnek köszönhető, mely az eszközök/létesítmények, szervezetek, vállalati kultúrák és megbízási utak lehető legszélesebb körére alkalmazható közös információmenedzsment-folyamatot hozott létre, amely bármilyen méretű és összetettségű létesítmény és építési projekt során alkalmazható.

A szabványsorozat elsősorban azoknak készült, akik:

–      részt vesznek a létesítmény tervezésében, kivitelezésében, üzemeltetésében, karbantartásában és használaton kívül helyezésében; továbbá

–          felelősek az eszközön/létesítményen alapuló szervezetük számára történő értékek realizálásáért.

Ennek részeként szerepük van:

–          a létesítmények megvalósítási és üzemeltetési fázisa alatt keletkező információk kezelésében vagy létrehozásában;

–          az építési projektek beszerzési/kiválasztási folyamataiban;

–          az együttműködésen alapuló munka elősegítésében.

Az ISO 19650 szabványsorozat szerinti információmenedzsment alkalmazása (ahogyan az ábra is mutatja) jól illeszkedik valamely minőségirányítási rendszer (pl. ISO 9001) alkalmazásához, a vagyonkezelési rendszer (pl. ISO 55000) vagy a projektmenedzsment-keretrendszer (pl. ISO 21500) részeként, azonban nem követeli meg ezeknek a rendszereknek az alkalmazását.

A magyar nyelven most megjelent 1. rész az épített környezettel foglalkozó szektor üzleti folyamatainak javasolt fogalmait és alapelveit határozza meg a létesítmények életciklusa alatti információk menedzselésének és létrehozásának támogatása érdekében, építményinformációs modellezés (BIM) alkalmazása esetén. A magyar nyelven szintén most megjelent 2. rész a létesítmények megvalósítása során felmerülő, információmenedzsmentre vonatkozó sajátos követelményeket tartalmazza, amelyek az 1. rész fogalmaira és alapelveire épülnek.

Az MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat további részei:

3. rész: Létesítmények üzemeltetési fázisa   –   MSZ EN ISO 19650-3:2020;

4. rész: Információcsere (kidolgozás alatt, várható megjelenése 2022 első fele);

5. rész: Az információmenedzsment biztonságelvű megközelítése   –   MSZ EN ISO 19650-5:2020.

 

Azzal a céllal, hogy a szakmai közönség megismerhesse a most megjelent szabványokat, az MSZT/MB 442 műszaki bizottság a Magyar Szabványügyi Testülettel együttműködésben a magyar nyelvű szabványok megjelenésével párhuzamosan szakmai konferenciát szervez, melynek időpontjáról és részletes programjáról hamarosan hírt adunk.

A szakmai konferencia megrendezésével az MSZT/MB 442 hasonló feladatot vállalt fel, mint az európai tükörbizottsága, a CEN/TC 442, amely február 15-én szervezett webinart a témában. A terület iránti érdeklődést jelzi, hogy a technikai feltételek által biztosítható félezer főnél jóval többen szerettek volna részt venni az eseményen. Azonban akik lemaradtak róla utólag is visszanézhetik a webinar előadásait a CEN/CENELEC YouTube-csatornáján: https://youtu.be/HopACs_-x6E

 

Bernáth Csaba

2021. március

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 442 Építményinformációs modellezés (BIM)

CEN/TC 442 Építményinformációs modellezés (BIM)

 

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!