Megjelent a Világítástechnikai szakszótár új kiadása

2020. december elején adta ki az IEC/TC 1 Terminológia és az IEC/TC 34 Világítás nemzetközi elektrotechnikai bizottság a közösen szerkesztett világítástechnikai szakszótár második kiadását.

Az elektrotechnikai szakszótáraknak különös jelentőségük van, a szabványosítás „nyelvét”, az elektrotechnikában használt szakkifejezéseket és meghatározásokat tartalmazzák. Jelenleg több mint 90 szótár használatos, és ezek több mint 22 000 terminológiai szócikket tartalmaznak. Közös jelzetük IEC 60050, főcímük Nemzetközi elektrotechnikai szótár.

Egy ilyen szótár nagy terjedelmű, és hosszú ideig van érvényben. Cikkünk tárgyául szolgáló szótár első kiadását 1987-ben adták ki még a régi IEC 50(845) jelzettel. Ez az 1.0 kiadás 384 oldalnyi terjedelmű volt és 75 szakkifejezést és magyarázatukat tartalmazta 11 főfejezetre osztva, négy nyelven. Magyar nyelvű bevezetésére is sor került MSZ 9620 Fénytechnikai terminológia című szabványsorozatként. A magyar kiadás 12 fejezetből állt, az IEC-szabvány 11 főfejezete, valamint tárgymutató és jelmagyarázat felosztásban.

A most megjelent második kiadás 12 főfejezetből áll, a 12. új főfejezet a „Képalkotás” („Imaging”), a többi főfejezet címe és tárgya megegyezik az előző kiadáséval. A szabvány terjedelme a többszörösére nőtt (1317 oldal), a szakkifejezések száma is közel a duplájára (1347 darab) emelkedett. Csak a tárgymutatók 322 oldalt tesznek ki! Míg az első kiadás francia, angol, német és orosz nyelvű volt, addig a második kiadás már csak kétnyelvű (angol, francia), viszont a szakkifejezéseket további nyolc nyelven közlik.

Az IEC 60050-845:2020 szabványt főfejezetekre bontva tervezzük kiadni, egyelőre angol nyelvű MSZ-szabványként (12. rész, plusz egy rész tartalmazza majd az előszót, az alkalmazási területet és a tárgymutatókat). Az új dokumentum az MSZ 9620 szabványsorozatot váltja majd fel, amely azonban visszavont szabványként is továbbra is elérhető, megvásárolható lesz.

Tervezzük a szabványsorozat magyar nyelvű változatának kidolgozását, de ez a fordítandó téma sokszínűsége (a látás, a színvisszaadástól a fényforrásokon keresztül a közlekedési világításig) miatt több fordítót igénylő, igen nagy és költséges feladat. A szabvány magyar nyelvű kiadásának elkészítéséhez való hozzájárulás érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

 

Kosák Gábor 
2021. március

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 1 Terminológia

IEC/SC 34A Villamos fényforrások

MSZT/MB 838 Világítástechnika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!