Füstérzékelők

A Magyar Szabványügyi Testület 2021. március 1-jén tette közzé az MSZ EN 54-12:2015 Tűzjelző berendezések. 12. rész: Füstérzékelők. Optikai elven, fénysugárral működő vonali érzékelők magyar nyelvű változatát.

Ez az európai szabvány meghatározza azoknak az optikai elven, fénysugárral működő vonali füstérzékelőknek a követelményeit, vizsgálati módszereit és teljesítménykövetelményeit, amelyek működése a fénysugár csillapításának és/vagy a csillapítás változásának érzékelésén alapul, és amelyeket a tűz érzékelésére és az épületekben telepített tűzjelző rendszerekben való használatra szántak.

Ez az európai szabvány nem vonatkozik:

  • az olyan kialakítású optikai elven, fénysugárral működő vonali érzékelőkre, melyeknek egymással szemben elhelyezett részegységei közötti távolság kevesebb mint 1 m;
  • az olyan kialakítású optikai elven, fénysugárral működő vonali érzékelőkre, melyek optikai úthosszát beépített mechanikus csatlakozásokkal lehet beállítani vagy módosítani;
  • az olyan optikai elven, fénysugárral működő vonali érzékelőkre, melyek olyan speciális jellemzőkkel rendelkeznek, melyek nem értékelhetők ki az ebben az európai szabványban előírt vizsgálati eljárásokkal.

A 2015-ös szabvány az előző (2003-as) kiadáshoz képest az alábbi új fejezetekkel és mellékletekkel egészült ki:

  • 6. fejezet: A teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése (AVCP);
  • 7. fejezet: Osztályba sorolás és jelölés;
  • 8. fejezet: Megjelölés, címkézés és csomagolás;
  • H melléklet (tájékoztatás): Információk a lassan fejlődő tüzekre való reagálás követelményeiről;
  • I melléklet (tájékoztatás): Az optikai elven, fénysugárral működő vonali érzékelőkhöz szolgáltatott adatok.

A további főbb műszaki változtatások az alábbiak:

  • A bejelzési érték meghatározása úgy módosult, hogy a külön prizmával ellátott és a külön prizma nélküli optikai elven, fénysugárral működő vonali érzékelőkre ugyanaz a füstsűrűségérték vonatkozzon.
  • Változások az érzékelősugár tengelyvonal-beállítási hibatűrésének és az érzékelő rezgésekkel szembeni ellenállóságának (tartósságának) megállapítására szolgáló vizsgálatok feltételeiben és követelményeiben.

 

Nagy Gábor

2021. március

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 815 Tűzjelzők

CEN/TC 72 Tűzérzékelő és tűzjelző rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!