Biztonsági berendezések létesítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2021. március 1-jén tette közzé az MSZ HD 60364-5-56:2019 Kisfeszültségű villamos berendezések. 5-56. rész: A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. Biztonsági berendezések (IEC 60364-5-56:2018) magyar nyelvű változatát.

Az MSZ HD 60364 szabványsorozat e része a biztonsági berendezésekre, a biztonsági berendezések villamos táphálózatának kiválasztására és szerelésére, valamint a biztonsági berendezések villamos tápforrásaira vonatkozó általános követelményeket határozza meg.

A készenléti villamos táphálózatok nem tartoznak e dokumentum alkalmazási területébe. Ez a dokumentum nem érvényes a robbanásveszélyes térségek (BE3) villamos berendezéseire, amelyekre az MSZ EN 60079-14 határozza meg a vonatkozó követelményeket.

Ez a kiadás a következő fontosabb műszaki változtatásokat tartalmazza az előző kiadáshoz képest:

  1. A „Rendelkező hivatkozások”, valamint a „Szakkifejezések és meghatározásuk” módosítása.
  2. A biztonsági berendezések villamos áramköreinek kiegészítése az áramkörre és a túláramvédelemre vonatkozó követelményekkel, a biztonsági berendezés tápegységei tűzeseti megbízhatóságának fenntartása érdekében.
  3. A biztonsági berendezések villamos áramköreinek kiegészítése olyan követelményekkel, amelyek kimondják, hogy a biztonsági berendezések áramköreit nem szabad RCD-kkel vagy AFDD-kkel védeni.
  4. A tartalékvilágítási alkalmazások ama követelményeinek kiegészítése, amelyek megakadályozzák, hogy a tartalékvilágítási rendszereket bármilyen vezérlőrendszer hátrányosan befolyásolja.
  5. A térségben található összes tartalékvilágítási lámpatest követelményeinek kiegészítése a teljes tervezett fényteljesítmény biztosításához bármely végáramkör meghibásodása esetén.
  6. Új D melléklet (tájékoztatás) hozzáadása: Tűzeseti kapcsoló.
  7. Új E melléklet (tájékoztatás) hozzáadása: Példa a biztonsági berendezések létesítési módjaira kábelszerelvény- és vezetékszerelvény-rendszerrel.
  8. Új F melléklet (tájékoztatás) hozzáadása: Kábel- és vezetékrendszerek.
  9. Új G melléklet (tájékoztatás) hozzáadása: A biztonsági berendezések villamos tápforrásainak megfelelő elhelyezésével kapcsolatos útmutató.

Nagy Gábor

2021. március

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 840 Épületek villamos berendezései

IEC/TC 64 Villamos berendezések és áramütés elleni védelem

CLC/TC 64 Villamos berendezések és áramütés elleni védelem

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!