Betegadatlapok

Két új európai szabvány került bevezetésre a nemzetközi betegadatlapokkal kapcsolatban: az MSZ EN 17269:2020 és a CEN/TS 17288:2020, melyeket a CEN/TC 251 Egészségügyi informatika műszaki bizottság dolgozott ki.

E dokumentumok a betegellátás folyamatosságának biztosítása érdekében az egészségügyi ellátás alapvető adatkészleteinek megosztására vonatkozó követelményeket adják meg, melyek bármikor és bárhol szükségesek lehetnek.

Elsősorban az MSZ EN 17269:2020 Egészségügyi informatika. Nemzetközi betegadatlapok az a szabvány, amely egységesítette az e-Egészségügyi Hálózat (eHealth Network, a továbbiakban: eHN) által, 2016-ban kidolgozott útmutató adatbázisát.

Az eHN lényeges útmutatásokat tett közzé az egészségügyi adatok elektronikus cseréjére a határokon átívelő 2011/24/EU irányelv alapján, felhasználva a korábbi, 27 európai tagország részvételével létrehozott epSOS kísérleti projekt tapasztalatait. Az EN 17269 tehát egy referenciamodell, mely megkönnyíti a hasonló modellek megvalósítását. A Nemzetközi betagadatlap (IPS-) projekt egy szabványosított és fenntartható formátumot biztosít a hasznosítható tartalmak felhasználására a tervezett és nem tervezett ellátáshoz az egész világon, ezzel támogatva az ellátás folyamatosságát.

Az IPS-adatbázis célja, hogy rövid és tömör legyen: ennek megfelelően a szabvány lényegre törő és érthető az ellátás helyén dolgozó minden klinikus számára. Továbbá kifejezetten úgy tervezték, hogy könnyen bővíthető legyen, lehetővé téve a speciális adatok hozzáadását, ha szükséges.

Ezenkívül az IPS-adatbázis könnyen alkalmazható mind az ütemezett, mind a nem ütemezett, valamint a határokon átívelő vagy határon belüli ellátások esetén, ezzel teljes rugalmasságot biztosítva.

E keretrendszer alapján a szabványsorozat második dokumentumában, a CEN/TS 17288 Egészségügyi informatika. Nemzetközi betegadatlapok. Útmutató az európai bevezetéshez címűben megjelenik, hogy a határokon átnyúló alkalmazások különleges esetek, melyek nagyobb figyelmet igényelnek, mivel különböző joghatóságok illetékesek az egyes országokban. A szabvány célközönségét elsősorban a szoftverfejlesztők és a projektmegvalósítási csoportok jelentik, de a politikai döntéshozók számára is hasznos lehet.

A CEN/TS 17288 célja, hogy iránymutatással támogassa az IPS európai megvalósítását. Az európai politika, irányelvek, szervezeti és szakmai hagyományok, valamint a sokszínű piac megköveteli a műszakilag helytálló és az említett érzékeny területekre vonatkozó végrehajtási útmutatót.

A CEN/TS 17288 e szempontokat európai szemszögből írja le a Pontosított e-Egészségügyi Interoperábilis Keretrendszer (Refined eHealth European Interoperability Framework – ReEIF) segítségével, a tartalmat az európai közönség számára jól ismert módon felépítve.

Az EN 17269 szabvány ISO általi bevezetésekor a CEN/TS 17288 alapot nyújthat a világ egyéb régiói számára, hogy támogassák a globális IPS létrehozását.

 

Forrás: https://www.cencenelec.eu/News/Brief_News/Pages/TN-2021-009.aspx

 

Antal Andrea Zsuzsa

2021. március

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 251 Egészségügyi informatika

MSZT/MCS 211 Orvostechnika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!