Az OLED-világításnak bealkonyult?

A 2021. január 21-én tartott CLC/TC 34 értekezleten az európai szabványosító bizottság javasolta, hogy – figyelembe véve a piaci érdektelenséget és a rendelkezésre álló erőforrások (elsősorban szakértők) hiányát – vonják vissza az EN 62868 Szerves fénykibocsátó diódás (OLED-) panelek általános világításra szabványsorozat már megjelent részeit, és hagyjanak fel a jelenleg folyó, illetve jövőbeli szabványtervezetek kidolgozásával.

OLED-nek (szerves fénykibocsátó dióda – Organic Light-Emitting Diode) nevezzük az olyan LED-eket, ahol a fénykibocsátásért felelős elektrolumineszcens-réteg szerves vegyület, mely elektromos áram hatására világít. Az OLED-eknek két fő felhasználási területe van: kijelzők, monitorok, például televíziók, mobiltelefonok, karórák kijelzői; valamint világítási eszközök. A világításra használt OLED-ek nagy felületű panelek, amelyek hajlékonyak is lehetnek, akár fel is tekerhetők. Az ilyen fényforrások teljes felületükön egyenletesen adják le a fényt, ezért hívják őket felületi sugárzóknak. Fényük lágy, diffúz és nem kápráztat. A hagyományos fényforrások fénysűrűsége (intenzitása) nagy, vakít, kápráztat. A világítástechnika egyik fő problémája a káprázás zavaró hatásainak csökkentése, a fény egyenletes „eloszlatása” a megvilágítandó felületen. Az OLED-ek ezt a problémát egy csapásra megoldják. A nagy világító felületek hajlíthatósággal kombinálva forradalmasíthatják a világítástechnikát.

Az OLED-ek fő fejlesztője, élharcosa a szabványosításban Dél-Korea és Japán. Az OLED világító panelek szabványainak kidolgozását Dél-Korea vezeti. E szabványok nemzetközi (IEC-) szabványok, a már említett IEC 62868 szabványsorozat részei. Ezek európai szabványként való átvétele volt az eddigi gyakorlat a CENELEC részéről. Az európai CLC/TC 34 bizottság a javaslatát tagjai (a nemzeti szabványosító szervezetek) elé bocsátotta szavazásra április 17-i határidővel. A javaslat elfogadása esetén megszűnik az OLED világító panelek minősítési alapja. Ez a nemzetközi szabványosítást nem érinti, az tovább folytatódik ezen a területen.

 

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Forrás:

https://collaborate.iec.ch/#/pages/workspaces/476963/dashboard

https://en.wikipedia.org/wiki/OLED

Kosák Gábor 
2021. március

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

CLC/TC 34 Lámpák és kapcsolódó készülékek

IEC/SC 34A Villamos fényforrások

MSZT/MB 838 Világítástechnika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!