A klímaváltozás értékelése

A klímaváltozás sokunknak jelent komoly problémát – az extrém időjárás, a biodiverzitás csökkenése, a környezeti katasztrófák: ezek a Világgazdasági Fórum listáján a vezető globális kockázati tényezők, melyekkel szembe kell néznünk.

 

A klímaváltozáshoz való hatékony alkalmazkodás maga után vonja a kockázatok és a szervezeti sérülékenység ismeretét. A klímaváltozás negatív hatásainak csökkentése alapvető jelentőségű, de az alkalmazkodás különféle lépeseinek megtétele is ugyanilyen fontos – ennek kulcselemei a kockázatok és a szervezeti sérülékenység megértése és értékelése.

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodással foglalkozó ISO-szabványsorozat új szabvánnyal bővült – megjelent a kockázatértékelés új szabványa. Az ISO 14091 Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. A sérülékenység, a hatások és a kockázat értékelésének irányelvei leírja, hogyan lehet feltárni egy szervezet sérülékenységét, valamint hogyan lehet kialakítani és megvalósítani a megbízható kockázatértékelést a klímaváltozás kontextusában. A szabvány mind a jelen, mind a jövőbeli klímaváltozási kockázatok értékelésére alkalmas. Útmutatót ad az értékelések és hatásláncok átvilágításához, lehetővé téve a minőségi és mennyiségi elemzést. A különböző típusú és méretű szervezeteket megfelelőbb üzleti döntésekhez segítik ezek az információk, illetve ezek nemzetközileg egységes módon történő rögzítési lehetősége.

Az ISO 14091 az ISO 14090 szabványsorozat része. Az ISO 14090 Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. Alapelvek, követelmények és irányelvek leírja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás főbb elemeit, beleértve a tervezést, az alkalmazkodási tervet, a megvalósítást, az ellenőrzést, az értékelést, a jelentést és a közzétételt.

A sorozat további tagjai az ISO/TS 14092 Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. Követelmények és útmutató a helyi önkormányzatok és közösségek számára az alkalmazkodás tervezéséhez, valamint az ISO/AWI 14093 A klímaváltozáshoz való helyi alkalmazkodás finanszírozási mechanizmusa. Klímaváltozási alkalmazkodással összefüggő teljesítményalapú támogatások. Szintén ide tartozik az ISO/FDIS 14097 Üvegházhatású gázgazdálkodás és kapcsolódó tevékenységek. A klímaváltozáshoz kapcsolódó befektetések és finanszírozási tevékenységek értékelésének és jelentéskészítésének alapelvei és követelményei, mely valószínűleg 2021 során jelenik majd meg.

 

Zajdon Anna

2021. március

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 207/SC 7 Üvegházhatású gázgazdálkodás és kapcsolódó tevékenységek

MSZT/MCS 725 Környezetirányítási rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!