A CEN és a CENELEC hosszú távú stratégiája

A CEN és a CENELEC 2021 februárjában hosszú kidolgozási folyamat és az azt követő egyeztetés után kiadta a 2030-ig szóló közös, hosszú távú stratégiáját. A magas szintű, jövőbe tekintő dokumentum a következő évtizedben meghatározza az európai szabványosítás jövőjét, formába önti a két szervezet 44 tagjának és a közös szabványosításban együtt dolgozó 34 európai országnak a törekvéseit.

A stratégia fő üzenete szerint a CEN és a CENELEC közösségei biztonságosabb, fenntarthatóbb, versenyképesebb Európát építenek fel az európai és nemzetközi szabványosításon keresztül. E célkitűzések érdekében a tagok küldetésüknek tekintik a közmegegyezésen alapuló szabványok kidolgozását az érdekelt felek közreműködésével; ezáltal bizalmat növelnek, támogatják a piaci követelményeknek való megfelelést, elősegítik a piac elérését és az innovációt egy jobb, biztonságosabb és fenntarthatóbb jövő érdekében.

A 2030-as stratégia 5 fő célirányt határoz meg a következő évtizedre:

  1. Az EU és az EFTA ismerje fel és hasznosítsa az európai szabványosítási rendszer stratégiai értékeit.
  2. A felhasználók és az érdekelt felek hasznosítani tudják a modern technika által kínált digitális technológiák nyújtotta előnyöket.
  3. Növekedjen az ismertsége és a felhasználása az európai szabványosítási dokumentumoknak.
  4. A CEN és a CENELEC szabványosítási rendszere legyen a mértékadó és preferált rendszer Európában.
  5. A nemzetközi szabványosításban növeljük Európa vezető szerepét.

A stratégia átvezetése és megvalósítása már 2021 során megkezdődik. A keretrendszer az európai szabványügyi szervezetek és tagjaik számára megteremti az egymásra épülés, a koherencia és a következetes döntéshozatal feltételeit a legfelsőbb szintű döntéshozatalban, és ezáltal alkalmazkodik a jövő kihívásaihoz.

A teljes sajtóközlemény elérhető a CEN és a CENELEC honlapján.

 

Krantz Domokos

2021. március

Kapcsolat

Krantz Domokos​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!