Robotika a villamosenergia-termelő, átviteli és elosztórendszerekben

Az IEC Szabványosításirányító Testülete (SMB) új bizottságot alapít Robotika a villamosenergia-termelő, átviteli és elosztórendszerekben névvel. A bizottság alapítását az IEC kínai tagszervezete javasolta, amely a bizottság titkárságát is ellátná.

A robot szó szláv eredetű: a robota szóból ered, amelynek jelentése munka, szolgamunka. Karel Čapek használta először a robot szót, az 1921-ben megjelent R.U.R. című drámájában. Az akkoriban készült irodalmi alkotásokban, filmekben emberszerű lázadó bádogrobotok söpörték el az emberiség maradékát. Ezzel szemben az ipari robotok a termelés hasznos elemei, és csöppet sem emberszerűek.

Az új bizottság alkalmazási területe a villamosenergia-ellátó rendszerekben, azaz erőművekben, alállomásokban, távvezetékeken és elosztóvezetékeken alkalmazott robotika szabványosítása. A szabványosítás kiterjed a terminológiára, a tervezésre, a funkciókra és a működési jellemzőkre, a vizsgálati módszerekre, a robotok és az információs rendszerek közötti interfészekre, az üzemeltetési módszerekre, valamint a fizikai biztonsági és adatbiztonsági követelményekre. A peremhálózati megoldások szabványosítása, valamint a robotrendszerek által gyűjtött információk diagnosztizálása és elemzése szintén az új bizottság feladatkörébe tartozik.

A villamosenergia-ellátó rendszerekben használt robotrendszerek működhetnek síneken, talajon (vezető nélküli járművek), a levegőben (pilóta nélküli légi járműveken alapuló ellenőrző robotok), vízben/folyadékban (pilóta nélküli víz alatti járművek), valamint berendezéseken vagy azokon belül stb.

Az új bizottság kapcsolatot tart fenn más hasonló alkalmazási területű szabványosító műszaki bizottságokkal, mint például az ISO/TC 299 vagy az IEC/TC 82, TC 88 és TC 114. Az atomenergia-alkalmazásokhoz szükséges robotika kizárólag e bizottság hatáskörébe tartozik.

Az, hogy aktív P-tagok vagy megfigyelő O-tagok leszünk-e, attól függ, hogy lesz-e elegendő szakértő, aki vállalja a közreműködést az új albizottság szabványosító munkájában. Az MSZT tervezi új magyar szabványosító műszaki bizottság alapítását az új bizottság magyar tükörbizottságaként. Várjuk az érdeklődők, illetve az ez irányú szabványosításban részt venni kívánók jelentkezését.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2021. február

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!