Fűszerek régen és ma

A sáfrány, a vanília, a szerecsendió és egyéb egzotikus fűszerek egykor annyit értek, mint az azonos súlyú arany – városokat és uralkodókat tettek gazdaggá. A fűszer-kereskedelem évszázadokon át fontos szerepet töltött be, mely a hatalomról és a gazdagságról szólt. Számos értékes fűszer Indiából, Kínából és Indonéziából származott. A középkorban eleinte a fűszer-kereskedelem jórészt az oszmán uralkodók irányítása alatt állt, akik busás haszonra tettek szert belőle – azonban Európa megelégelte, hogy hatalmas árat kelljen fizetnie a borsért, a fahéjért vagy a gyömbérért, és saját útvonalat keresett India felé, hogy megtörje az Oszmán Birodalom kereskedelmi monopóliumát. A felfedezések során hajóval is eljutottak Indiába és az áhított Fűszer-szigetekre (Maluku-szigetek), ahol először a portugálok, később a spanyolok, a hollandok, végül az angolok vetették meg lábukat és ragadták magukhoz a hatalmat a fűszer-kereskedelemben.

A XVIII. században sikerült megtörni a különböző kereskedelmi monopóliumokat, a világtermelés ezután rohamosan fellendült. Az egyszerűbb kereskedelemnek és a folyamatosan javuló szállítási körülményeknek köszönhetően a fűszerek ára csökkeni kezdett, s ezzel együtt csökkent a jelentőségük is.

Az egzotikusfűszer-kereskedelem rendkívüli hatással volt az európai civilizációra. Először a görög városállamokban, majd a Római Birodalomban volt pezsdítő hatásuk, ahol nemcsak lakomákon használták fűszerezésre, hanem a kozmetikum és az illatosítószer funkcióját is betöltötték ezek a növények, nem utolsósorban legtöbbjüket a korabeli orvosok gyógyszerként is használták. A Nyugatrómai Birodalom legnagyobb hatása az európai civilizációra (a gasztronómia területén), a szőlő és a bor mellett, az egzotikus fűszerek használatának elterjesztése volt.

Ma már szabványok segítik a fűszerek és az ízesítőszerek megfelelő minőségének biztosítását.

Az ISO 939:2021 Fűszerek és ízesítőszerek. A nedvességtartalom meghatározása az 1980-as szabvány felülvizsgálatának eredményét tükrözi. A szabvány – többek között – azt tárgyalja, hogy a mustárnak (és más ízesítőanyagoknak) mekkora legyen a nedvességtartalma, s leírja, hogyan lehet biztosítani, hogy megfelelően pikáns legyen. Részletezi a nedvességtartalom mérésének elveit, a reagenseket, a berendezést és az eljárást. A jelenlegi felülvizsgálat eredményeképpen új fogalommeghatározások is kerültek a dokumentumba.

Az ISO 939:2021 hivatkozik a magyar nemzeti szabványként is kiadott és magyar nyelven is elérhető ISO 948-ra és ISO 2825-re.

Források:

Az ISO honlapja

https://hu.kotanyi.com/hu/a-fuszerek-vilaga/a-fuszerek-toertenete/

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0038_01_orban_hu/ar01s03.html

 

Zajdon Anna

2021. február

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 34 Élelmiszerek

ISO/TC 34/SC 7 Fűszerek, fűszernövények és ételízesítők

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!