Tetoválás és szoláriumozás szabványosan

Nemrég jelent meg az MSZ EN 17169:2020 Tetoválás. Biztonsági és higiéniai előírások című szabvány, amely követelményeket és javaslatokat tartalmaz a higiénikus és biztonságos tetoválási gyakorlattal kapcsolatban, melyek alkalmazásával mind az ügyfelek, mind a tetoválók megvédhetők a fertőzésektől. A tetoválás okozta fertőzésveszély minimálisra csökkentése az ügyfelek, a tetoválók és más, a tetoválási helyiségekben dolgozók érdekében a megfelelő higiéniai eljárások alkalmazásával lehetséges. Bárki, aki tetoválást végez, köteles felelősséget vállalni a saját, az ügyfelei és mások biztonságáért a tetoválás folyamata során, amit a szabvány ismeretével és alkalmazásával érhet el.

A télen barnulni vágyók sem maradhatnak ki. Az MSZ EN 16489 Professzionális szoláriumstúdió üzemeltetése című szabványsorozat kiadásának oka, hogy a kereskedelemben kínált beltéri barnítóeszközök biztonságos használata nagymértékben függ a szolgáltatás nyújtásának módjától. Különösen fontos, hogy a potenciális ügyfeleket tájékoztatják-e a szoláriumok megfelelő használatáról, figyelembe véve a vendég személyes adottságait (például a bőr felszínén levő melanomák, anyajegyek miatti kockázatot). A sorozat a kiszolgálás oktatásának követelményeivel, a szoláriumstúdió kiszolgálóinak szükséges minősítésével és képzettségével, valamint a szolgáltatásnyújtás követelményeivel foglalkozik.

Az alternatív és a népi gyógyászat is helyet kap a szabványosításban. Kína nemzeti és kulturális értékeit is igyekszik érvényre juttatni az új szabványok kidolgozására tett javaslatai során, ezért Traditional Chinese medicine – A hagyományos kínai orvoslás (villamos készülékei) összefoglaló címmel javaslatot tett egy új szabványsorozat kidolgozására. A szabványsorozat előkészítése első körben formai okokból elakadt, de a megfelelő előkészítést követően találkozhatunk majd az akupunktúrás pontbesugárzók, a villamos köpölyözőberendezések, illetve a számítógépes nyelvanalizáló készülékek szabványaival is.

 

Kosák Gábor

2021. január

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 810 Háztartási villamos készülékek

MSZT/MB 843 Gyógyászati villamos készülékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!