„Környezeti információk” értékelése

A Föld népessége az utóbbi 200 évben exponenciálisan növekszik, ezért egyre sürgetőbbé válik, hogy bolygónk erőforrásait helyes és megfelelő módon használjuk fel. Ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a túlnépesedés miatti környezetterhelést, először fel kell mérnünk a tényleges hatásokat és tisztában kell lennünk azokkal. A szervezetek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a „környezeti hatásokra”, mely segítséget nyújt számukra, hogy megfeleljenek a nemzeti jogszabályoknak és az ösztönző ajánlásoknak – ehhez viszont arra van szükség, hogy validált és hiteles adataik legyenek. Az ISO-szabványok közül ma már számtalan foglalkozik a „környezeti információk” ellenőrzésével és értékelésével:

Az MSZ EN ISO 14065:2013 Üvegházhatású gázok. Az üvegházhatású gázok validálását és verifikálását végző testületekkel szembeni követelmények az akkreditálásban vagy az elismerés egyéb formáiban való használatra (ISO 14065:2013) meghatározza azokat az elveket és követelményeket, melyek mentén a validáló és verifikáló testületek munkájukat végezhetik.

Az új, 2020-as kiadás (ISO 14065) már nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásával foglalkozik, hanem kiterjesztették mindenfajta „környezeti információra”, ideértve a szén- és vízlábnyomot, a környezeti címkézést, a fenntarthatósággal kapcsolatos jelentéseket, zöldkötvényeket és egyéb finanszírozási lehetőségeket stb.

Ez az MSZ EN ISO/IEC 17029:2020 Megfelelőségértékelés. Validálást és verifikálást végző testületekre vonatkozó általános elvek és követelmények (ISO/IEC 17029:2019) szabvány ágazati alkalmazása, amely a programfelelősöknek, a szabályozóknak és az akkreditáló testületeknek nyújt támpontot a validáló testületek értékeléshez.

Az ISO 14065-öt az ISO/TC 207 Environmental management SC 7 albizottsága, a Greenhouse gas management and related activities (Üvegházhatású gázok kezelése és kapcsolódó tevékenységek) dolgozta ki, melynek titkárságát az SCC, a Kanadai Szabványügyi Tanács látja el.

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2600.html

Csík Gabriella

Zajdon Anna

2021. január

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 207/SC 7 Greenhouse gas management and related activities

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!