Korai figyelmeztető rendszerek a katasztrófakockázatok csökkentésére

Új szabvány jelent meg a közösségalapú korai figyelmeztető rendszerekről.

Nem kétséges, hogy jelenleg olyan világot élünk, melyben a váratlan események megszokottá váltak. A növekvő népességszám, az erőforrások kiaknázása és az ezekből eredő klímaváltozás hatásai egyre nagyobb nyomást gyakorolnak ökoszisztémánkra. Ennek következményeként várhatóan egyre többször fordulnak majd elő árvizek, tűzvészek, földrengések és egyéb természeti katasztrófák, melyek egyre több emberéletet követelhetnek, valamint különböző zavarokhoz és bizonytalansághoz vezethetnek. A helyi és a nemzeti kormányzatoknak egyre jobban fel kell készülniük a veszteségek minimalizálása érdekében. Ehhez segítséget nyújthat a hatékony korai figyelmeztető rendszer, melyre az ISO nemrégiben új szabványt dolgozott ki.

 

Az ISO 22328-1 Társadalmi biztonság. Vészhelyzetmenedzsment. 1. rész: Általános irányelvek a közösségalapú korai figyelmeztető rendszer bevezetéséhez azokat a folyamatokat ismerteti, melyek a veszélyeztetett területen lévőket segíthetik abban, hogy időben kimenekülhessenek a helyszínről.

Åsa Kyrk Gere, a szabványt kidolgozó műszaki bizottság elnöke szerint a jól átgondolt és megfelelően előkészített korai figyelmeztető rendszer (EWS) képessé teszi a közösségeket, hogy tudatosabbak legyenek és gyorsabban reagáljanak, ezáltal életeket mentsenek.

Az ISO 22328-1 azon szabványsorozat első része, melynek jövőbeni részei irányelveket tartalmaznak majd olyan katasztrófákra vonatkozóan, mint a szökőár, a földrengések és az áradások.

A szabványsorozatban leírthoz hasonló EWS bevezetése összhangban van a 2015–2030-as katasztrófakockázat-csökkentésre vonatkozó Sendai-keretrendszerrel is, mely kapcsolódik az egyéb 2030-as megállapodásokhoz, például az ENSZ által is jóváhagyott 2015-ös párizsi klímaegyezményhez.

A keretrendszer a katasztrófakockázat csökkentését támogatja, és felismeri, hogy ebben az államnak kell elsődleges szerepet vállalnia az egyéb érdekelt felek – mint például a helyi önkormányzatok és a magánszektor – bevonásával.

Az ISO 22328-1-et az ISO/TC 292 Társadalmi biztonság műszaki bizottság dolgozta ki, melynek titkárságát a svéd SIS látja el.

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2595.html

 

Antal Andrea Zsuzsa

2021. január

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 292 Társadalmi biztonság

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!