EGY CSEPP SE MENJEN KÁRBA…

 – szennyvíz felhasználása öntözéshez –

A világ népességének fele olyan helyen él, ahol évente legalább egy hónapon keresztül vízhiány van, és mintegy 500 millió ember él elsivatagosodott térségben. A gyakori vízhiányt többek között az okozza, hogy a népesség folyamatosan nő, leginkább a vízben nem bővelkedő területeken, így Afrikában és Ázsiában. Itt a demográfiai robbanás mellett a globális felmelegedés hatása is intenzívebben jelentkezik. Azonban Közép-Európában és így Magyarországon is évről évre növekszik az aszályos időszakok száma és gyakorisága, ami azt jelenti, hogy a klímaváltozás okozta extrém vízhiány már nemcsak az afrikai és közel-keleti, hanem az európai országokat is fenyegeti – derül ki a World Resources Institute amerikai kutatóintézet legújabb tanulmányából.

A világ vizeinek rendkívül kevés, mindössze 1%-a iható, a legnagyobb probléma pedig az, hogy ennek jelentős részét, 30–40%-át öntözésre használják. A mezőgazdasági termelés és az ipar hihetetlen mennyiségű vizet használ fel, amely végül nem jut vissza az ivóvíz kinyerésére alkalmas körforgásba. Ezért létfontosságú a meglévő víz újrahasznosítása.

A szennyvíz felhasználása pl. öntözés céljából, segítheti a vízhiány csökkentését, azonban kockázatot is jelenthet az ember és a környezet egészségére, ha a víz minősége és a vízkezelési módszerek nem megfelelőek. Az ISO számos szabványt adott ki ebben a témakörben, például az alábbiakat:

  • ISO 24516 szabványsorozat Guidelines for the management of assets of water supply and wastewater systems
  • ISO 23056:2020 Water reuse in urban areas. Guidelines for decentralized/onsite water reuse system. Design principles of a decentralized/onsite system
  • ISO 21939-1:2019 A method to calculate and express energy consumption of industrial wastewater treatment for the purpose of water reuse. Part 1: Biological processes

Az ISO megkezdte az ISO 16075 szabványsorozat felülvizsgálatát is, melyből az első két rész már megjelent 2020-ban, a másik kettő pedig 2021 folyamán fog megjelenni. A sorozat első része, az ISO 16075-1:2020 Guidelines for treated wastewater use for irrigation projects. Part 1: The basis of a reuse project for irrigation és a második rész, az ISO 16075-2:2020 Guidelines for treated wastewater use for irrigation projects. Part 2: Development of the project útmutatást adnak az előnyök maximalizálásához, valamint a mezőgazdasági öntözési rendszerekhez kapcsolódó kockázatok csökkentéséhez.

E szabványok kiemelik azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni e projektek esetén, nevezetesen a vízminőséget, a talajt és a klímát. Ezenfelül azokat a hatásokat is hangsúlyozzák, melyek a vízminőséget érintik, valamint a fejlesztések módját és lehetőségét. A szabványok korszerűsítésük során új tartalmakkal – pl. köztéri és kerti öntözés –, valamint újabb javaslatokkal bővültek.

Források:

Az ISO honlapja

https://www.agrarszektor.hu/fold/ez-tenyleg-sokkolo-ha-ez-igy-megy-tovabb-magyarorszagot-is-eleri-a-vizhiany.15851.html

https://www.agrarszektor.hu/fold/nagy-a-baj-egyre-sulyosabb-a-vizhiany-a-foldon.15989.html

 

Zajdon Anna

2021. január

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 282 Víz újrahasznosítása

MSZT/MB 339 Vízgazdálkodás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!