BIM: új év, új név és új magyar nyelvű szabványok

Az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) eredményesen zárta a 2020. decemberi ülését, elfogadta az MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat 1. és 2. részének magyar nyelvű változatát, valamint módosította a bizottság nevét és magát a BIM mozaikszó jelentését is, amely mostantól Építményinformációs modellezés.

Az ülés résztvevői a következő két szabvány magyar nyelvű változatát fogadták el, melyek várhatóan február 1-jén jelennek majd meg:

MSZ EN ISO 19650-1:2019 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az építményinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment épületinformációs modellezés felhasználásával. 1. rész: Fogalmak és alapelvek (ISO 19650-1:2018);

MSZ EN ISO 19650-2:2019 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az építményinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment épületinformációs modellezés felhasználásával. 2. rész: Létesítmények megvalósítási fázisa (ISO 19650-2:2018).

A fenti szabványok magyar nyelvű változatainak elkészítése során az MSZT/MB 442 felmérte annak a ténynek jelentőségét és az abban rejlő lehetőséget, hogy először jelennek meg BIM témakörben magyar nyelvű szabványok. Ezért nemcsak a magyar nyelvű változat elkészítését tűzte ki célul, hanem olyan szakmai terminológia kidolgozását is, amely alapvetően meghatározza a BIM-mel foglalkozók szakmai szóhasználatát az elkövetkező évtizedekre. Ennek megfelelően a normál ügymenethez képest jóval körültekintőbben és hosszabb ideig készült a két szabványkézirat, amelyeket mielőtt a műszaki bizottság jóváhagyott volna, külső szakértők is véleményezhettek. E külső szakértői véleményezés során a hazai piaci szereplők megismerhették a szabványjavaslatot, és véleményezhették az alkalmazott szakkifejezéseket. A folyamat során nemcsak a szabvány szövegét javító és a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe vevő konstruktív párbeszéd alakult ki az MB tagjai és a BIM módszereit és szemléletmódját nap mint nap alkalmazó felhasználók között, hanem egyúttal e szakmai résztvevők megismerhették a terület szabványosítási trendjeit, azokat az új témákat, amelyekkel az európai és a nemzetközi szabványosító műszaki bizottságok foglalkoznak a BIM területén.

A szakértői megbeszélések során felmerült, hogy a korábbiaknál sokkal hangsúlyosabban szükséges megjeleníteni az elmúlt időszakban bekövetkezett változást, miszerint már nemcsak az épületek tervezése és kivitelezése során alkalmazzák a BIM szerinti eljárásokat, hanem egyre komolyabb szerepet tölt be a további mérnöki létesítmények, pl. a műtárgyak, a lineáris infrastruktúraelemek stb. esetében is. Ennek eredményeképp a műszaki bizottság úgy határozott, hogy megváltoztatja a nevét. Ezt támasztja alá az is, hogy a terület szabványosításáért felelős európai műszaki bizottság, a CEN/TC 442 a tavalyi év folyamán létrehozta az „Infrastructure” elnevezésű WG 6 munkacsoportját, amely elsősorban az infrastruktúraelemek során megjelenő egyedi igényekkel foglalkozik a BIM-en belül. A műszaki bizottság új neve, illetve a BIM mozaikszó szabványokban megjelenő hivatalos magyar megnevezése építményinformációs modellezés (épületinformációs modellezés helyett) lett.

BIM témakörben 2020-ban további új angol nyelvű szabványok is megjelentek, melyek közül az EN ISO 19650 3. és 5. része magyar nyelvű változatának elkészítése a közeljövőben várható. Ezek a következők:*

  • MSZ EN ISO 19650-3:2020 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az épületinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment épületinformációs modellezés felhasználásával. 3. rész: Létesítmények üzemeltetési fázisa (ISO 19650-3:2020)
  • MSZ EN ISO 19650-5:2020 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az épületinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment épületinformációs modellezés felhasználásával. 5. rész: Az információmenedzsment biztonságelvű megközelítése (ISO 19650-5:2020)
  • MSZ EN ISO 23386:2020 Épületinformációs modellezés és a kivitelezés során alkalmazott egyéb digitális folyamatok. Az összekapcsolt adatszótárakon belüli tulajdonságok leírási, szerzői és karbantartási adatainak módszertana (ISO 23386:2020)
  • MSZ EN ISO 23387:2020 Épületinformációs modellezés (BIM). A létesítmények életciklusa során használt építési elemek adatsablonjai. Fogalmak és alapelvek (ISO 23387:2020)

* A felsorolt, korábban bevezetett angol nyelvű szabványok magyar címeiben még az „épületinformációs modellezés” kifejezés szerepel. Az új szabványok bevezetésekor, valamint a meglévő szabványok magyar nyelvű változatának elkészítése során azonban már az új kifejezést fogja tartalmazni a cím.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2021. január

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 442 Építményinformációs modellezés (BIM)

MSZT/MB 442 Építményinformációs modellezés (BIM)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!