Visszaélés-bejelentési irányítási rendszerek (VIBIR) igazolása az MSZ ISO 37002:2022 szerint

A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvény – az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló, 2019. október 23-i (EU) 2019/1937 európai parlamenti és tanácsi irányelv rendelkezéseinek megfelelően – 2023. július 25. napjától új jogintézményként bevezette a munkáltatói visszaélés-bejelentési rendszert.

 

A visszaélés-bejelentési rendszer (továbbiakban: VIBIR) célja, hogy elősegítse a szervezetek jogi megfelelését azáltal, hogy a szervezet szabályozott keretek között, megfelelő folyamatokkal, az érdekelt felek kiemelt védelmével, minél hamarabb értesüljön a feltételezett szabálysértés/szabálytalanság bekövetkeztéről, illetve annak bekövetkezésének veszélyéről.

Az MSZ ISO 37002:2022 Visszaélés-bejelentési irányítási rendszerek. Irányelvek szabvány útmutatást ad a bizalom, a pártatlanság és a védelem elvén alapuló, eredményes, visszaélés-bejelentési irányítási rendszer létrehozásához, bevezetéséhez és fenntartásához, az alábbi négy lépés megvalósulásán keresztül:

1) a szabálysértési bejelentések átvétele;

2) a szabálysértési bejelentések felmérése;

3) a szabálysértési bejelentések kezelése;

4) a visszaélés-bejelentési esetek lezárása.

A VIBIR olyan egységes iránymutatást jelent, amely a vállalkozás méretétől, tevékenységétől, működésétől függetlenül alkalmazható a gazdasági szektor bármely területén, mind a vállalkozási szférában, mind a közigazgatásban, a kormányzati szervek és a nonprofit szervezetek működésében.

A VIBIR lehet önálló, vagy egy átfogó irányítási rendszer részeként is alkalmazható.

A nemzetközi gyakorlatban és egyezmények alapján egy vállalati irányítási rendszert akkor tekintenek megfelelőnek és elfogadottnak, ha az adott szabványnak való megfelelőségét független szervezet értékeli.

A Magyar Szabványügyi Testület e visszaélés-bejelentési rendszerek igazoló eljárásával segíti partnereit és leendő partnereit a rendszerük megfelelésében.

Mit kell tennie, ha ügyfelünk szeretne lenni?

Ha érdekli ajánlatunk, elérhetőségeinken minden információt megkap tanúsítási menedzsereinktől, s ha elhatározása egyértelmű, kérjük, töltse ki ajánlatkérő lapunkat, majd juttassa el hozzánk. Örömmel üdvözöljük ügyfeleink között, és válaszul egy testre szabott ajánlatot küldünk.

Kérdéseivel keressen bizalommal bennünket!

Ajánlatkérés

Kérjen ajánlatot online!

Kapcsolat

Kéki Zsuzsanna
06-1-456-6929

Rádi-Juhász Brigitta
06-1-456-6932

Tanúsítás lépései

Tekintse meg, hogyan dolgozunk!

Általános Szerződési Feltételek