IQNET-együttműködések – A bizalmat együtt építjük!

A Magyar Szabványügyi Testület 1998 óta teljes jogú tagja a Tanúsító Szervezetek Nemzetközi Hálózatának, az IQNET-nek, amely a legkiválóbb nemzeti tanúsító szervezeteket magában foglaló svájci székhelyű szervezet. Országonként általános esetben csak egy tagja lehet. Magyarországon, IQNET-tagként, az MSZT jogosult az IQNET-okiratok kiadására. Az MSZT saját tanúsítási okirata mellett a nemzetközileg elismert IQNET-okiratot is díjmentesen bocsátja tanúsított partnerei részére. Az IQNET-hálózathoz tartozó, akkreditált tanúsító testületek erősen elkötelezettek abban, hogy elismertségüket és a piacon elért kiválóságukat bizonyítsák. Ennek érdekében rendelkeznek a kompetencia és a versenyképesség fejlesztésére alkalmas eszközökkel és szolgáltatásokkal.

A tanúsításban érintett valamennyi érdekelt fél számára egyre hangsúlyosabb, hogy a megfelelőségértékelési folyamatokat – az eredményesség és a hitelesség megőrzése mellett – gazdaságosan és felhasználóbarát módon végezzék, ezért erre jó lehetőséget nyújt az IQNET-tagok közötti partneri együttműködés.

Az MSZT-hez évek óta rendszeresen érkeznek egyszeri vagy ismétlődő felkérések Európa számos országában a tanúsító testületként tevékenykedő IQNET-tagoktól, hogy működjön közre irányítási rendszerek auditálásában, illetve jogi megfelelőségi auditok/igazoló eljárások elvégzésében is.

Az MSZT az elmúlt évben a következő IQNET-felkéréseket teljesítette:

Év

IQNET-partner – ország

Audit típusa

2023

AENOR – Spanyolország

munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének auditja

2023

AFNOR – Franciaország

környezetközpontú irányítási rendszer, munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének auditja

2023

AENOR – Spanyolország

EMAS verification (Eco-Management and Audit Scheme igazolás) audit

 

Az ilyen együttműködések egyaránt hasznosak a külföldi tanúsító IQNET-partnerek és a magyar tanúsított szervezetek számára, hiszen a hazai tanúsított szervezet ezáltal csökkentheti a tanúsítással kapcsolatos költségeit (például a járulékos költségek tekintetében, úgymint utazási és szállásköltségek). Ezenfelül az ügyfél számára kedvezőbb lehet a magyar vagy kétnyelvű audit, mely hatékonyabb kommunikációt, ezáltal jobb auditidő-tartást jelent, továbbá az idegen nyelvű auditból eredő esetleges félreértések is elkerülhetők.

A külföldi tanúsítónak a gazdaságossági és a kommunikációs szempontokon túl azért is érdeke a kompetens magyar auditorok felkérése, mert részt vállalnak az auditjelentés idegen nyelvű elkészítésében, illetve helyi jogszabályismeretük révén hasznos fejlesztési lehetőségeket tárhatnak fel a szervezet számára.

 

Irányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban kérem, vegye fel a kapcsolatot
Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével, vagy
Szamosiné Dávid Izabellával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:
Tel.: 06-1-4566-928 cert@mszt.hu 

2024. március

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!