Sikeres információbiztonsági irányítási rendszertanúsítási eljárás a Siemens Mobility Kft.-nél

 

 

A Siemens cégcsoport közlekedési megoldásokkal foglalkozó üzletága, a Siemens Mobility világszerte lehetővé teszi a közlekedési szolgáltatók számára az intelligens infrastruktúra kialakítását, a fenntartható értékteremtést a teljes termékéletciklusra, valamint növeli az utasélményt és garantált rendelkezésre állást biztosít. Magyarországon az első budapesti villamosvonal 1887-es elindítása óta része a hazai mindennapoknak, és tevékeny szerepet vállal a nagyvárosi infrastruktúra és közösségi közlekedés fejlesztésében. Alaptevékenysége a vasúti járművek, a vasúti automatizálási és villamosítási megoldások, a széles körű szoftverportfólió, a kulcsrakész vasúti rendszerek, az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások, valamint a világpiacra irányuló vasútdigitalizációs kutatás és fejlesztés.

Két budapesti telephelyén közel 270 főt foglalkoztat. Ebből több mint 200 fő a budapesti kutatási és fejlesztési központban dolgozik, amely évről évre dinamikusan bővült, és a jövőt tekintve is további növekedés előtt áll.

 

Annak érdekében, hogy még erősebb legyen a partnerek bizalma, és megnöveljék a vállalat működési hatékonyságát, 2023-ban integrálták a meglévő MSZ EN ISO 9001:2015 (MIR-), az MSZ EN ISO 14001:2015 (KIR-), az MSZ ISO 45001:2018 (MEBIR-), az MSZ ISO/TS 22163:2017 (VIR-) szabványok szerinti tanúsított integrált irányítási rendszerhez az MSZ ISO/IEC 27001:2014 (IBIR-) szabvány szerinti információbiztonsági irányítási rendszert.

A Magyar Szabványügyi Testület az integrált irányítási rendszer (MIR-KIR-MEBIR-VIR okirat-megújító, IBIR-tanúsítási) auditját két szakaszban, öt jól felkészült és kompetens auditorral folytatta le. Az auditcsoport munkáját, észrevételeit a szervezet hasznosnak ítélte és elfogadta.

 

Az auditcsoport erősségként az alábbi megállapításokat rögzítette:

  • vezetői szerepvállalás és elkötelezettség az integrált irányítási rendszer működtetése és fejlesztése iránt;
  • munkatársak elkötelezettsége és tudatossága;
  • igényes munkakörnyezet és infrastruktúra (pl. Scrum-szobák, szerverterem, rekreációs szoba);
  • vevőközpontúság, minőségtudatosság, biztonságtudatosság;
  • munkatársak gondos kiválasztása, szakmai kompetenciája és tudatossága;
  • munkatársak szakmai és nyelvi képzéseinek rendszere, az eredményesség alapos értékelése;
  • tudatosság elmélyítése és a munkatársak motiválása a szervezet minden szintjén;
  • anyaházi rendszerek ismerete és megfelelő alkalmazása;
  • Vectron villamos mozdonyok karbantartási folyamatának szabályozása és dokumentálása;
  • SMO R&D HR-folyamatok képessége és érettsége;
  • SMO R&D fejlesztési folyamatok képessége és érettsége;
  • SMO R&D új szakmai kompetenciák kialakítása.

 

A szervezet integrált irányítási rendszerének alkalmazási területe:

 

MIR-KIR-MEBIR:

Kötöttpályás (nagyvasúti, városi, elővárosi) járművek és azok részegységeinek, berendezéseinek, alkatrészeinek, valamint kötöttpályás közlekedésbiztonsági, elektrotechnikai és infokommunikációs hálózatok, rendszerek és megoldások, készülékek, berendezések, létesítmények értékesítése, fejlesztése, tervezése, kivitelezése, üzembe helyezése, helyhez, illetve nem helyhez kötött karbantartása, javítása, felújítása, korszerűsítése, tesztelése és mérése, garanciális és garancián túli szerviztevékenysége és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások nyújtása.

VIR:

Kötöttpályás (nagyvasúti, városi, elővárosi) járművek és azok részegységeinek, berendezéseinek, alkatrészeinek helyhez, illetve nem helyhez kötött karbantartása, javítása, felújítása, korszerűsítése, tesztelése és mérése, garanciális és garancián túli szerviztevékenysége.

IBIR:

Szolgáltatások nyújtása és a céges működés során kezelt saját és hozzáfért ügyfél-információs vagyonok bizalmasságának, sértetlenségének és rendelkezésre állásának folyamatos fenntartása.

 

Az auditorok javaslata alapján 2023. október 18-án az MSZT pozitív döntést hozott az IBIR tanúsítási, MIR-KIR-MEBIR-VIR okirat-megújító audit kapcsán a nemzeti MSZT- és a nemzetközi IQNET-tanúsítványok kiadására vonatkozólag.

Az MSZT ezúton is gratulál a Siemens Mobility Kft. vezetőinek és munkavállalóinak a sikeres audithoz, további eredményes munkát kíván az integrált irányítási rendszer működtetéséhez és fejlesztéséhez.

Források:

  1. 2023. évi auditjelentés
  2. A cég honlapja: https://www.mobility.siemens.com/global/en.html
  3. A cég kézikönyve

 

Irányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban, kérem, vegye fel a kapcsolatot
Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy
Szamosiné Dávid Izabellával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:
Tel.: 06/1/4566-928 cert@mszt.hu

 

2023. december

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!