Közös állásfoglalás a fenntarthatóság biztosításáért

Közös állásfoglalást adott ki a szabványok és az akkreditált megfelelőségértékelés fenntarthatóságra vonatkozó szerepéről az alábbi hat európai szervezet: IAF, ISEAL, UNDP, IIOC, IQNET, TIC Council.*

A nyilatkozat alapját a társadalmi egyenlőtlenségek negatív hatásai, a természeti erőforrások nem fenntartható használata, a környezetkárosítás, a bolygó jövőjének veszélyeztetése képezi. Az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, a természeti erőforrások kimerülése már most is pusztító hatással van a közösségekre, az ökoszisztémákra, a világgazdaságra.

Ezek a szervezetek a kormányok, a vállalkozások és a társadalom szolgálatában állnak, hogy meghatározott lépéseket tegyenek a fenntarthatósági kihívások megoldására a konszenzuson alapuló szabványok és az akkreditált megfelelőségértékelés révén. Az együttműködésen alapuló párbeszéddel és a megfelelőségértékelési tevékenységekkel fenntarthatóbb jövő elérésére törekszenek.

A konszenzuson alapuló szabványok és az akkreditált megfelelőségértékelés döntő fontosságú szerepet játszanak a fenntarthatósági teljesítmény elérésében azáltal, hogy közös keretet biztosítanak a vállalatok és a kormányok számára a fenntartható gyakorlatok elfogadásához, független ellenőrzéséhez, a következő okok miatt:

Bizalomépítés: Az akkreditált megfelelőségértékelés bizalmat ébreszt azáltal, hogy biztosítja független, harmadik fél által végzett tanúsítással, hogy a szervezetek megfelelnek a fenntarthatósági szabványoknak, elősegítve ezzel a fenntartható termékekbe, gyakorlatokba, szervezetekbe és szolgáltatásokba vetett hitet.

Következetesség és átláthatóság: következetes és átlátható megközelítés a fenntarthatósági gyakorlatok javítására, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy értékeljék teljesítményüket, és azonosítani tudják fejlesztésre szoruló területeiket.

Innováció: az innováció ösztönzése a magas színvonalú konszenzuson alapuló szabványok felállításával és a szervezetek ösztönzése arra, hogy új és kreatív módszereket találjanak a szabványok előírásainak teljesítésére.

Globális együttműködési képesség: olyan fenntarthatósági szabványok elfogadása, amelyek elősegítik a nemzetközi kereskedelmet és együttműködést azáltal, hogy lehetővé teszik a fenntarthatósági gyakorlatok határokon átívelő zökkenőmentes integrációját, biztosítva ezáltal az értékelési eredmények egyenértékűségét és harmonizációját.

Kompetencia: az auditorok szakértelmének és a képzési követelményeknek, valamint a globális teljesítésre képes rendszerek következetességének és megbízhatóságának biztosítása.

Piacképes megoldások: az akkreditált megfelelőségértékelési szektor a maga több mint 30 éves elismertségével rugalmas és következetes válaszokat nyújt a gazdaság minden területén, mint pl. az üvegházhatású gázok kibocsátása, etikai reklamációk és felelős ellátási láncok, minőségirányítási, környezetközpontú irányítási, munkahelyi egészségvédelem és biztonságirányítási, antikorrupciós irányítási, valamint üzletmenet-folytonossági, fenntarthatóesemény-irányítási rendszerek tanúsítása.

Szabályozási elismerés: az akkreditált megfelelőségértékelés a termékbiztonság alapját képezi világszerte.

Alkalmazhatósági méretkorlátok: a meglévő minőségügyi infrastruktúra – szabványok, minőségirányítási mechanizmusok – globálisan elérhető, a kis- és középvállalkozásoktól a nagyvállalatokig minden szervezet számára alkalmas, a globális, regionális és nemzeti szintű szállítási kapacitáson keresztül.

A fentiek alapján a konszenzuson alapuló szabványok és az akkreditált megfelelőségértékelés kulcsfontosságú alapot nyújtanak a hiteles és hatékony fenntarthatóság biztosításához azáltal, hogy világos és következetes elvárásokat fogalmaznak meg, biztosítják a pártatlan és hozzáértő teljesítményértékelést, lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy figyelemmel kísérjék és javítsák fenntarthatósági teljesítményüket.

 

Forrás:

JOINT STATEMENT Delivering Sustainability Assurance through Effective Standards and Accredited Conformity Assessment

 

* IAF (International Accreditation Forum) – Nemzetközi Akkreditálási Fórum

ISEAL (International Social and Environmental Accreditation and Labelling Alliance) – Nemzetközi Társadalmi és Környezetvédelmi Akkreditációs és Címkézési Szövetség

UNDP (United Nations Development Programme) – Az ENSZ Fejlesztési Programja

IIOC (Independent International Organisation for Certification) – Független Nemzetközi Tanúsítási Szervezet

IQNET (The International Certification Network) – Megfelelőségértékelő Testületek Nemzetközi Hálózata. Magyarországon az IQNET-partner a Magyar Szabványügyi Testület, amely 1998 óta teljes jogú tagja a szervezetnek

TIC Council (Testing, Inspection and Certification Council) – a független vizsgáló, ellenőrző és tanúsító vállalatokat képviselő nemzetközi szövetség

 

Irányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban, kérem, vegye fel a kapcsolatot
Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy
Szamosiné Dávid Izabellával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:
Tel: 06/1/4566-928;
cert@mszt.hu

2023. augusztus

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!