Vállalati fenntarthatósági jelentéstétel

Az ESG betűszó az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavakból alakult. Az ESG-keretrendszeren belül ez az a 3 tématerület, amelyben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel. Az ESG célja a vállalatok mindennapi tevékenységében rejlő nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése, ezáltal az érdekelt felek lehetőséget nyernek, hogy hozzáférjenek az éghajlatváltozásból és más fenntarthatósági kérdésekből eredő befektetési kockázatok értékeléséhez szükséges információkhoz.

Az ESG jelentéstételi kötelezettséget a jelenleg érvényben lévő Nem Pénzügyi Beszámolási Irányelv (Non-Financial Reporting Directive, NFRD) szerint kell teljesíteni. Az NFRD 2018-ban lépett hatályba és előírja, hogy bizonyos nagyvállalatoknak vagy egyéb kiemelt gazdasági szereplőknek, jellemzően a banki és biztosítási szektorban éves jelentést kell készíteniük, amelyben kötelesek a következő témákkal kapcsolatos információkat közzétenni: a társadalmi és környezeti kérdésekből eredő kockázatok és lehetőségek, a vállalatok tevékenységének az emberekre és a környezetre gyakorolt hatása, az emberi jogok tiszteletben tartása, korrupció és megvesztegetés elleni küzdelem, a vállalati igazgatóságok sokszínűsége.

Az NFRD szerinti jelentéstételi szabályok a több mint 500 főt foglalkoztató nagy közérdekű vállalatokra vonatkoznak. Ez kb. 11 700 nagyvállalatot és csoportot érint az EU-ban, köztük: a tőzsdén jegyzett vállalatok, bankok, biztosítótársaságok, a nemzeti hatóságok által közérdekű szervezetként megjelölt egyéb vállalatok.

2023. január 5-én lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2022/2464, Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelve (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD), amely a korábban hatályos Nem Pénzügyi Beszámolási Irányelvet (Non-Financial Reporting Directive, NFRD) módosítja.

2024-től a jelenlegi jelentéstételi rendszer módosulni fog, és hatálya kiterjed majd minden olyan szereplőre, amely esetében legalább két feltétel teljesül az alábbiak közül: 250 főnél több az alkalmazottainak létszáma, 40 millió euró feletti az éves árbevétele, illetve 20 millió euró feletti a vagyona. A tervek szerint ez mintegy 49 000 európai uniós piaci szereplőt fog érinteni.

Az új irányelv előírja a nagyvállalkozások számára a kötelező Európai Fenntarthatósági Jelentéstételi Szabványok (European Sustainability Reporting Standards, ESRS) szerinti jelentéstételt. Az Európai Bizottság az Európai Pénzügyi Beszámolási Tanácsadó Csoportot (EFRAG) bízta meg e szabványok kidolgozásával a tagállamok és az érintett uniós intézmények bevonásával. A szabványok az uniós politikákhoz igazodnak majd, ugyanakkor a nemzetközi szabványosítási kezdeményezésekre épülnek. Az Európai Bizottság 2023. június 9-én kiadta az Európai Fenntarthatósági Jelentéstételi Szabványok 1. készletéről szóló felhatalmazáson alapuló jogi aktus tervezetét, amely 2023. július 7-ig nyilvános konzultációra áll rendelkezésre.

Határidők:

  • az új szabályokat a 2024-es üzleti évtől kell alkalmazni a 2025-ben közzétett jelentésekre vonatkozóan az 500 fő feletti nagy közérdekű vállalatok esetében;
  • 2026-tól a 2025-ös pénzügyi évre vonatkozóan olyan szereplőkre, amelyek esetében legalább két feltétel teljesül az alábbiak közül: 250-főnél több az alkalmazottainak létszáma, 40 millió euró feletti az éves árbevétele, illetve 20 millió euró feletti a vagyona;
  • 2027-tól a 2026-os pénzügyi évre pedig a tőzsdén jegyzett kkv-kra.

További információkért, kérjük, kattintson a következő linkre.

Források: https://www.consilium.europa.eu/hu/press/press-releases/2022/11/28/council-gives-final-green-light-to-corporate-sustainability-reporting-directive/

https://www.lean-green.eu/2023/06/13/csrd/?gclid=EAIaIQobChMI1fPLlKX3_wIVJZRoCR3OcwjPEAAYBCAAEgJYJ_D_BwE

https://www.activesustainability.com/sustainable-development/esg-criteria-in-public-tenders/?_adin=02021864894

https://finance.ec.europa.eu/capital-markets-union-and-financial-markets/company-reporting-and-auditing/company-reporting/corporate-sustainability-reporting_en

https://denkstatt.eu/hu/szolgaltatasaink/csrd-es-fenntarthatosagi-jelentes/

https://www.dqsglobal.com/hu-hu/tanuljon/blog/az-unios-taxonomia-mit-jelent-ez-a-vallalatok-szamara

 

2023. július

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!