Tanúsításról közérthetően
4. rész: Az irányítási rendszerek típusai

Egy szervezet céljainak elérése érdekében az irányítási rendszerek működtetésével irányíthatja üzleti tevékenységének egymással összefüggő részeit. Ezek a célkitűzések számos különböző témához kapcsolódhatnak, beleértve a termék vagy szolgáltatás minőségét, a működési hatékonyságot, a környezeti teljesítményt, a munkahelyi egészséget és biztonságot és még sok mást.

 

Az ISO irányítási rendszerszabványai segítik a szervezeteket teljesítményük javításában azáltal, hogy megismételhető lépéseket határoznak meg, amelyeket a szervezetek tudatosan hajtanak végre céljaik és célkitűzéseik elérése érdekében, továbbá olyan szervezeti kultúrát hoznak létre, amely reflexszerűen  bekapcsolódik a műveletek és folyamatok önértékelésének, korrekciójának, valamint javításának folyamatos ciklusába a munkavállalók fokozott tudatossága, valamint a vezetőség szerepvállalása és elkötelezettsége révén.

A hatékony irányítási rendszer előnyei a szervezet számára a következők:

  • Erőforrások hatékonyabb felhasználása és jobb pénzügyi teljesítmény.
  • Továbbfejlesztett kockázatkezelés, valamint az emberek és a környezet védelme.
  • Megnövekedett képesség egységes és továbbfejlesztett szolgáltatások, valamint termékek biztosítására, ezáltal növelve az ügyfelek és az összes többi érdekelt fél elégedettségének mértékét.

Az irányítási rendszerek megközelítése történhet megfelelőségigazolás szempontjából, ilyen esetben A és B típusról beszélünk.

Az A típusú irányítási rendszer olyan követelményeket tartalmaz, amelyeknek való megfelelésre egy szervezet igényt tarthat (pl. ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 stb.).

Általában a B típusú irányítási rendszerszabvány (pl. ISO 50004) útmutatóként szolgál, azaz ajánlásokat (iránymutatásokat) tartalmaz az A típusú irányítási rendszerszabvány (pl. ISO 50001) alkalmazásához.

Vannak azonban kivételek. Egyes irányítási rendszerszabványok a követelmények és az iránymutatások keverékét is tartalmazhatják: mivel ezek követelményeket tartalmaznak, A típusú irányítási rendszerszabványoknak minősülnek. Néhány B típusú irányítási rendszerszabvány pedig független (pl. ISO 19600).

 

forrás:

https://www.iso.org/management-system-standards.html

https://www.iso.org/management-system-standards-list.html

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését az irányítási rendszerek tanúsítása iránt kérem vegye fel a kapcsolatot:
Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy
Szamosiné Dávid Izabellával az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:

Tel: 06/1/4566-928 cert@mszt.hu

2023. január

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!