Tanúsításról közérthetően
3. rész: Hogyan válasszunk tanúsítót?

 

Ha elhatároztuk, hogy szeretnénk az irányítási rendszerünk megfelelő működéséről külső fél általi megerősítést kapni, illetve azt az érdekelt feleknek is igazolni, érdemes a tanúsítási szolgáltatást igénybe venni.

Jelenleg a hazai tanúsítási piacon erős a versenyhelyzet, az elérhető tanúsító szervezetek közül széles skálán mozogva választhatunk, nemzetközi anyaházzal rendelkező tanúsítótól a nonprofit köztestületig, akik első látásra ugyanazt kínálják.

 

Az ár a kritériumok egyike, azonban nem lehet egyedüliként csak ez a döntő kiválasztási szempont az együttműködéshez.

Az alábbi felsorolás támpontot nyújthat a tanúsító kiválasztásánál:

  • Akkreditáció: Meg kell vizsgálni, hogy az adott tanúsító szervezet rendelkezik-e akkreditációval, továbbá az akkreditáció magában foglalja-e azt a szakterületet, amelyet a tanúsítandó ügyfél alkalmazási területe lefed. Tanúsítani csak olyan szervezet képes hitelesen, akit arra egy tőle független IAF MLA aláírási jogosultsággal rendelkező akkreditáló szervezet (pl.: Nemzeti Akkreditáló Halóság) kellően felkészültnek és alkalmasnak ítél. Amennyiben egy tanúsító szervezet nem saját jogon rendelkezik akkreditációval, akkor az akkreditált tanúsítvánnyal kapcsolatos döntést mindig az a tanúsító hozza meg, aki az akkreditált státuszt megszerezte. Ilyen esetekben a tanúsítás alatt álló szervezetnek érdemes azzal tisztában lennie, hogy a döntéshez szükséges anyagokat (pl. auditjelentés, nemmegfelelőségek, helyesbítések vagy egyéb auditdokumentumok) a közvetlen tanúsító szervezete meg kell küldje annak az akkreditált tanúsító szervezetnek (adott esetben külföldre), aki a tanúsítványt kiállítja. Mindez nemcsak kockázatokat rejt magában, hanem lassíthatja is a tanúsítvány kézhezvételének folyamatát, szemben a saját akkreditációval rendelkező tanúsító szervezetekkel, ahol a döntés helyben, ezáltal rövidebb határidővel születik.
  • Hírnév: Ha a tanúsítványt marketing célokra szeretné használni, akkor olyan tanúsítót célszerű választani, aki szilárd hírnévvel rendelkezik a piacon.
  • Referencia: A referenciaigazolásokból információt kapunk, hogy a tanúsító szervezet mennyi gyakorlattal rendelkezik azon a területen, amelyre a tanúsítást kéri a szervezet.
  • Nyelv: Multinacionális vállalatoknál, ahol az üzleti nyelv és egyes esetekben a szabályozó dokumentumok nyelve is a tulajdonosi kör igényeihez igazodik, fontos, hogy a tanúsító szervezet szakemberei (auditorai) tárgyalóképes nyelvtudással rendelkezzenek vagy megfelelő tolmács segítségével tudják az objektív bizonyítékokat összegyűjteni.
  • Integrált eljárások: Korunkban a tanúsításra váró ügyfelek legritkább esetben rendelkeznek egyetlen irányítási rendszerrel, általában két vagy három irányítási rendszert is működtetnek. Amennyiben a tanúsító szervezet képes integrált auditok végrehajtására, úgy az integrált audit kevesebb időt vesz igénybe, mint több különálló rendszer tanúsítási eljárása, így az összköltség is alacsonyabb.

 

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését az irányítási rendszerek tanúsítása iránt kérem vegye fel a kapcsolatot:
Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy
Szamosiné Dávid Izabellával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:
Tel: 06/1/4566-928 cert@mszt.hu

 

2022. december

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!