Eredményes nemzetközi IQNET-audit az MSZT-ben

A Magyar Szabványügyi Testület rendszertanúsításban elért nemzetközi és hazai elismertségét többek között az 1998-ban elnyert teljes jogú IQNET-tagság alapozta meg. A 34 ország 35 rendszertanúsító partnerszervezetét felölelő IQNET (The International Certification Network, Megfelelőségértékelő Testületek Nemzetközi Hálózata) számos lehetőséget teremt tagszervezetei számára, úgymint a nemzetközi szintű szakmai tapasztalatcserét, a jó tanúsítási gyakorlat partnerek közötti megosztását, a harmonizált tanúsítási eljárások alkalmazását, illetve ezek alapján az IQNET-tagok tanúsítványainak kölcsönös elismerését, továbbá részvételt a közös nemzetközi auditokban (joint auditokban) és szükség esetén az auditorok egymástól való kölcsönzését.

Mindazonáltal a tagsággal járó előnyök mellett szigorú kritériumoknak is meg kell felelnie minden tagszervezetnek. Az IQNET-tagok nemzetközi elvárások szerinti, a szervezet elfogadott szabályzatának megfelelő működését hároméves rendszerességgel értékeli az erre kijelölt Szakmai Értékelés és Tagság Állandó Bizottság (SCPM, The Standing Committee Peer Review and Membership).

Az MSZT soron következő IQNET-felügyelete 2022. november 22–24-én zajlott le az MSZT Tanúsítási Titkárságán, online távértékelés formájában.

Az értékelést végző auditcsoport-vezető Miloš Seražin volt, aki a szlovén SIQ (Slovenian Institute of Quality and Metrology) partnerszervezet irányítási rendszerekért felelős területi igazgatója.

 

A háromnapos audit az auditprogram szerint angol nyelven, nyílt légkörben folyt. Az értékelő nemmegfelelőséget nem tárt fel, azonban fejlesztési lehetőségeivel hasznos, hozzáadott értéket adott a Tanúsítási Titkárság előremutató szakmai munkájához. Az audit eredményeként az auditcsoport megerősítette az MSZT proaktív működését, elismerte az MSZT elmúlt időszakban elért eredményeit, előremutató fejlesztéseit és javasolta az MSZT teljes jogú IQNET-tagságának további fenntartását.

 

 

2022. december

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!