Tanúsításról közérthetően

1. rész: Kell nekem az ISO-rendszer és a tanúsítás?

A határozott választ természetesen mindenki saját igényeinek megfelelően találhatja meg.

Mi azonban a most induló cikksorozatunkban szeretnénk egy kis áttekintést nyújtani mindazoknak – legyenek kezdők, haladók vagy „fekete övesek”–, akik érdeklődnek az irányítási rendszerek iránt.

A címben megfogalmazott kérdésre csupán az előnyökre és nehézségekre való figyelemfelhívással tudunk válaszolni, mely után megfontolandó lehet az irányítási rendszerekben elmélyedni, bevezetésüket és fenntartásukat átgondolni.

Mi is az az ISO?

Az ISO (International Organization for Standardization = Nemzetközi Szabványügyi Testület) egy független, nem kormányzati nemzetközi szervezet, mely több mint 160 nemzeti szabványügyi testületből áll. Országonként kizárólagosan egy tagot vesznek fel. Ennek a szervezetnek tagja a Magyar Szabványügyi Testület is.

Az ISO a tagjaival karöltve piacra vonatkozó nemzetközi szabványokat dolgoz ki, melyek elősegítik az egységeséget, az innovációt és segítséget nyújtanak a globális kihívások kezeléséhez.

Az ISO rendszerek ezeken a nemzetközileg elfogadott és alkalmazott ISO-szabványokon alapszanak.

Irányítási rendszerszabványok

Az irányítási rendszerszabványokra nem úgy kell tekinteni, mint szigorú szabályzatra, felesleges időtöltésre vagy átgondolatlan papírmunkára.

A követelményszabványok keretrendszernek való megfelelést várnak el azoktól a szervezetektől, akik működésüket ez alapján szeretnék kialakítani.

Az irányítási rendszerek működtetésével a szervezet tevékenysége és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló folyamatok sokkal rendezettebbé és átláthatóvá válnak, elősegítik a jogszabályi és egyéb követelményeknek való megfelelést.

Tanúsítás

Az irányítási rendszerek tanúsítása egy fontos stratégiai lépés, mellyel a szervezet jelentős piaci előnyhöz juthat a konkurenseivel szemben. Egy jól működő és tanúsított rendszer garantálhatja a pozitív vevői megítélés és az elégedettség növekedését, valamint a folyamatos fejlesztést.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését az irányítási rendszerek tanúsítása iránt kérem vegye fel a kapcsolatot:
Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy
Szamosiné Dávid Izabellával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:
Tel: 06/1/4566-928 cert@mszt.hu

2022. október

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!