Sikeres, új MSZ ISO/TS 22163:2017 szerinti rendszer tanúsítási és IQNet SR 10 megújító eljárás a Stadler Magyarország Kft.-nél

A Stadler központja a kelet-svájci Bussnang-ban található, a vállalkozást még 1942-ben Ernst Stadler alapította. A Stadler Rail Group több divízióból áll: Svájc, Németország, Közép-Európa, Spanyolország, komponensgyártók, valamint szerviz divízió.

A Stadler Magyarország Kft.-t 2005-ben alapították, a Stadler szerviz divíziójának tagjaként. A szerviz divízión belül kötöttpályás járművek karbantartását, hibaelhárítását, javítását, mosását, tisztítását, továbbá a vasúti járművek hordműveinek, futóműveinek, forgóvázainak szerelését és javítását végzik, két telephelyen. A pusztaszabolcsi telephelyen 2007 áprilisában, Szolnokon 2013-ban kezdődött meg a munka.

A szolgáltatás minőségének folyamatos fejlesztése és a jogszabályi követelményeknek való korrekt, előremutató megfelelőségének igazolása, továbbá a társadalmi felelősségvállalás kiemelt feladat a szervezet életében.

A Stadler Magyarország Kft. először az MSZ EN ISO 9001 (MIR) és az MSZ EN ISO 14001 (KIR) szabványok szerinti, integrált irányítási rendszerét tanúsíttatta az MSZT-vel 2016 novemberében, majd folyamatosan bővítette a követelményszabványok alkalmazását az elmúlt évek során. 2017 novemberében az IQNet SR 10 szerinti társadalmi felelősségvállalás irányítási rendszerének, majd 2020 decemberében az MSZ ISO/TS 22163 (VIR) szabványnak való megfelelőségét igazolta. Az integrált irányítási rendszer eszközül szolgál a divíziós szinten elfogadott jövőkép megvalósításához, a külső, belső környezet, valamint az érdekelt felek követelményeinek megismeréséhez és betartásához, a tevékenységük kockázatainak és lehetőségeinek kezeléséhez, továbbá a céljaik teljesítéséhez, a társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettséghez és az irányítási rendszerteljesítmény fokozásához.

 

Az MSZT Tanúsítási Titkársága öt jól felkészült auditorral végezte el az integrált irányítási rendszer auditját. A vasúti szervezetek üzleti irányítási rendszerének (VIR) kezdeti tanúsítása mellett megtörtént az IQNet SR 10 szerinti társadalmi felelősségvállalás irányítási rendszerének okirat-megújító auditja, illetve a minőségirányítási és a környezetközpontú irányítási rendszer felügyeleti auditja is. Az auditcsoport munkáját, észrevételeit a szervezet hasznosnak ítélte és elfogadta.

Az audit során az auditorok erősségként többek között az alábbiakat emelték ki: 

 • a vezetői szerepvállalás és elkötelezettség az integrált irányítási rendszer működtetése és fejlesztése iránt;
 • a fő folyamatok működésének szabályozottsága;
 • az azonosítás és a nyomonkövethetőség;
 • a gondoskodás az erőforrásokról;
 • a megfigyelő- és mérőeszközök kezelése és pontosság-ellenőrzése;
 • a vevőközpontúság;
 • az érdekelt felek igényeinek felmérése, pontos ismerete;
 • a kockázatalapú gondolkodásmód a stratégiai döntések során;
 • az infrastruktúra tervszerű fejlesztése;
 • az oktatás, képzés;
 • a belső kommunikáció;
 • a csapatszellem erősítése;
 • a jó munkahelyi légkör;
 • a társadalmi felelősségvállalás;
 • az energia- és környezettudatosság.

 

Az auditorok javaslata alapján az MSZT pozitív döntést hozott a tanúsítványok kiadására vonatkozólag.

Az MSZT ezúton is gratulál a Stadler Magyarország Kft. vezetőinek és munkavállalóinak a sikeres audithoz, további eredményes munkát kíván az integrált irányítási rendszer működtetéséhez és fejlesztéséhez.

Források:

 1. 2020. évi auditjelentések
 2. STADLER honlapja: https://www.stadlerrail.com/hu/
 3. Stadler Magyarország Kft. kézikönyve

 

 

Irányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban kérem, vegye fel a kapcsolatot
Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy
Szamosiné Dávid Izabellával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:
Tel: 06/1/4566-928 cert@mszt.hu

2021. február

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!