IQNet-együttműködések – A bizalmat együtt építjük!

A Magyar Szabványügyi Testület 1998 óta teljes jogú tagja a Tanúsító Szervezetek Nemzetközi Hálózatának, az IQNet-nek, amely a legkiválóbb nemzeti tanúsító szervezeteket magában foglaló svájci székhelyű szervezet. Országonként általános esetben csak egy tagja lehet. Magyarországon, IQNet-tagként, az MSZT jogosult az IQNet-tanúsítványok kiadására. Az MSZT saját tanúsítási okirata mellett a nemzetközileg elismert IQNet-tanúsítványt is díjmentesen bocsátja tanúsított partnerei részére. Az IQNet-hálózathoz tartozó, akkreditált tanúsító testületek erősen elkötelezettek abban, hogy elismertségüket és a piacon elért kiválóságukat bizonyítsák. Ennek érdekében rendelkeznek a kompetencia és a versenyképesség fejlesztésére alkalmas eszközökkel és szolgáltatásokkal.

Mivel a tanúsításban érintett valamennyi érdekelt fél számára egyre hangsúlyosabb, hogy a megfelelőségértékelési folyamatokat – az eredményesség és a hitelesség megőrzése mellett – gazdaságosan és felhasználóbarát módon végezzék, ezért erre jó lehetőséget nyújt az IQNet-tagok közötti partneri együttműködés.

Az MSZT-hez évek óta rendszeresen érkeznek egyszeri vagy ismétlődő felkérések Európa számos országában a tanúsító testületként tevékenykedő IQNet-tagoktól, hogy működjön közre minőségirányítási, környezetközpontú irányítási, energiairányítási, valamint a munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének és egyéb irányítási rendszerek auditálásában, illetve jogi megfelelőségi auditok elvégzésében is. Az ilyen együttműködések egyaránt hasznosak a külföldi tanúsító IQNet-partnerek és a magyar tanúsított szervezetek számára, hiszen a hazai tanúsított szervezet ezáltal csökkentheti a tanúsítással kapcsolatos költségeit (például a járulékos költségek tekintetében, úgymint utazási és szállásköltségek). Ezenfelül az ügyfél számára kedvezőbb lehet a magyar vagy kétnyelvű audit, mely hatékonyabb kommunikációt, ezáltal jobb auditidő-tartást jelent, továbbá az idegen nyelvű auditból eredő esetleges félreértések is elkerülhetők. A külföldi tanúsítónak a gazdaságossági és a kommunikációs szempontokon túl azért is érdeke a kompetens magyar auditorok felkérése, mert részt vállalnak az auditjelentés idegen nyelvű elkészítésében, illetve helyi jogszabályismeretük révén hasznos fejlesztési lehetőségeket tárhatnak fel a szervezet számára.

Az MSZT az elmúlt évben a következő IQNet-felkéréseket teljesítette:

Év

IQNet-partner – ország

Audit típusa

2020

AENOR – Spanyolország

környezetközpontú irányítási rendszer, munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének auditja

2020

AFNOR – Franciaország

környezetközpontú irányítási rendszer, munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének auditja

2020

SQS – Svájc

környezetközpontú irányítási rendszer auditja

 

Az IQNet-hálózatot a szakmai együttműködéseken túl egy erős, bizalmon alapuló partneri kapcsolattartás is jellemzi. 2020-ban az IQNet fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte. A svájci központ szervezésében – valamennyi tagszervezet támogatásával – elkészült egy évfordulós köszöntő üzeneteket tartalmazó videóanyag is. Az ünnepi videót a 2020-as kihívásokkal teli évet lezáróan a 2020 novemberében tartott IQNet-közgyűlésen mutatták be. A videó megtekinthető az alábbi linken: https://youtu.be/uO1xu2YmNKM

 

 

Irányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban kérem, vegye fel a kapcsolatot
Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével, vagy
Szamosiné Dávid Izabellával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:
Tel.: 06-1-4566-928 cert@mszt.hu 

2021. január

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!