DECEMBER 9. – KORRUPCIÓELLENES VILÁGNAP

Az ENSZ Közgyűlése a Korrupció elleni Egyezmény 2003. évi elfogadásának évfordulójára emlékezve december 9-ét Korrupcióellenes Világnappá nyilvánította. A cél az volt, hogy fókuszba helyezze a korrupció negatív hatásait, és hatékony fellépést tegyen lehetővé a visszaszorítására. Bár az ENSZ egyezménye nem határozza meg a korrupció fogalmát, a korábban elfogadott nemzetközi egyezményekhez hasonlóan részletesen rögzíti azokat a vesztegetési tényállásokat, amelyek a korrupcióhoz kapcsolódnak. Ez teszi lehetővé e területen nemzetközi irányítási rendszerszabványok kidolgozását és alkalmazását.

A szervezet működését befolyásoló külső körülmények közül a járványügyi helyzet a korrupciós kockázatokat tovább növelheti.

A fokozódó nemzetközi versenyben versenyelőnyhöz jutnak azok a vállalkozások, amelyek megfelelő lépéseket tesznek és olyan rendszereket, eszközöket vezetnek be és működtetnek, amelyek képesek megelőzni a vesztegetések bekövetkezését, illetve csökkenteni a káros következményeiket.  

Az ISO 37001 az első olyan nemzetközi irányítási rendszerszabvány, amelyet kimondottan a korrupció és a vesztegetés ellen dolgoztak ki. Célja, hogy segítse a szervezeteket a saját működésük során és a globális értékláncukban előforduló korrupciós kockázatok elleni harcban. A szabvány alkalmazása lehetőséget teremt a vállalati kockázatok és a megvesztegetéssel kapcsolatos költségek csökkentésére, mivel egy jól irányítható szervezeti keretrendszert nyújt a vesztegetés megelőzésére, kimutatására és kezelésére. A szabvány alkalmazásával a vállalatok megfelnek az extraterritoriális hatályú jogszabályok – különösen az amerikai FCPA és az UK Bribery Act 2010 – rendelkezéseinek is.

„A vesztegetés jelentős üzleti kockázat megannyi országban és üzleti ágazatban. Sok esetben az üzleti élet szükséges velejárójaként tekintenek rá és eltűrik. Az általa okozott kár egyre fokozódó tudatosulása azonban arra ösztönözte az országokat, szervezeteket és egyéneket, hogy hatásos intézkedéseket tegyenek megelőzésére.” – foglalta össze a szabvány kidolgozásának szükségességéről alkotott véleményét Neill Stansbury, a felelős ISO/PC 278 programbizottság elnöke.

 

Örömmel tájékoztatjuk jelenlegi és leendő partnereinket, hogy az MSZT, döntése alapján, az MSZ ISO 37001:2019 szabvány szerinti tanúsítási szolgáltatását akkreditáltan kívánja nyújtani, ezért az akkreditálási folyamatot megkezdtük.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését az MSZ ISO 37001:2019 akkreditált tanúsításával kapcsolatban, kérjük, kísérje figyelemmel az MSZT honlapját, havi hírlevelét és a social media felületeit a friss hírekkel kapcsolatban.

 

Irányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban kérem, vegye fel a kapcsolatot
Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy
Szamosiné Dávid Izabellával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:
Tel: 06-1-4566-928 cert@mszt.hu

 

 

Forrás:

Az MSZT honlapja,

Dr. Klotz Péter Nemzetközi antikorrupciós törekvések és egyezmények (elérhetősége: itt)

 

2020. december

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!