Koagulázpozitív sztafilokokkuszok meghatározása

2025. augusztus 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 6888-1:2025 EV Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar tápközeges módszer (ISO 6888-1:2021 + Amd 1:2023) magyar nyelvű egyesített változat.

Az MSZ EN ISO 6888-1:2025 EV egy horizontális módszert ír elő a koagulázpozitív sztafilokokkuszok megszámlálására, 34–38 °C-on végzett aerob inkubálást és koagulázmegerősítést követően kapott telepek megszámlálásával Baird–Parker-tápközeg.

A szabványban a tipikus és atipikus telepek megerősítése a pozitív koagulázreakción alapul, de ismert, hogy a Staphylococcus aureus néhány törzse gyenge koagulázpozitív reakciót ad. Ez utóbbi törzsek összetéveszthetők más baktériumokkal, de megkülönböztethetők az e dokumentumban nem szereplő olyan további tesztekkel, mint például a lizosztafinérzékenység, a hemolizin és a hőstabil nukleáz termelése, valamint a savképzés mannitból.

A szabvány alkalmazható:

 

 

 

az emberi fogyasztásra szánt termékekre;

 

 

 

 

az állatok takarmányozására szánt termékekre;

 

 

 

 

a környezeti mintákra az élelmiszer- és takarmány-előállítás, valamint -kezelés területén;

 

 

 

az elsődleges termelési szakaszból származó mintákra.

 

 

Szalay Anna

2025. augusztus

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 609 Élelmiszer-mikrobiológia

ISO/TC 34/SC 9 Mikrobiológia

CEN/TC 463 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!