
2025. augusztus 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 6888-1:2025 EV Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar tápközeges módszer (ISO 6888-1:2021 + Amd 1:2023) magyar nyelvű egyesített változat.
Az MSZ EN ISO 6888-1:2025 EV egy horizontális módszert ír elő a koagulázpozitív sztafilokokkuszok megszámlálására, 34–38 °C-on végzett aerob inkubálást és koagulázmegerősítést követően kapott telepek megszámlálásával Baird–Parker-tápközeg.
A szabványban a tipikus és atipikus telepek megerősítése a pozitív koagulázreakción alapul, de ismert, hogy a Staphylococcus aureus néhány törzse gyenge koagulázpozitív reakciót ad. Ez utóbbi törzsek összetéveszthetők más baktériumokkal, de megkülönböztethetők az e dokumentumban nem szereplő olyan további tesztekkel, mint például a lizosztafinérzékenység, a hemolizin és a hőstabil nukleáz termelése, valamint a savképzés mannitból.
A szabvány alkalmazható:
 
  
   | 
    – 
     
    | 
   
      
    | 
   
      
    | 
   
    az emberi fogyasztásra szánt termékekre; 
     
    | 
  
  
   | 
    – 
     
    | 
   
      
    | 
   
      
    | 
   
    az állatok takarmányozására szánt termékekre; 
     
    | 
  
  
   | 
    – 
     
    | 
   
      
    | 
   
      
    | 
   
    a környezeti mintákra az élelmiszer- és takarmány-előállítás, valamint -kezelés területén; 
     
    | 
  
  
   | 
    – 
    | 
   
      
    | 
   
      
    | 
   
    az elsődleges termelési szakaszból származó mintákra. 
    | 
  
 
 
 
Szalay Anna
2025. augusztus