
Az élelmiszeripari és mezőgazdasági ágazat európai szabványosítása hozzájárul az élelmiszer-biztonság javításához és a fogyasztók egészségének védelméhez. A CEN validált vizsgálati módszereket biztosít, amelyeket az élelmiszeripar és az illetékes hatóságok ellenőrzési célokra, valamint az élelmiszert és takarmányt előállító vállalatok belső ellenőrzésekhez alkalmazhatnak.
A CEN által elfogadott szabványok közül sokat az Európai Bizottság hivatalos kérésére dolgoztak ki: ezek fontos szerepet játszanak a vonatkozó európai jogszabályok végrehajtásának támogatásában.
Az e területen érvényes európai szabványok forrását többségében (kb. 70%) nemzetközi szabványok képezik, köszönhetően a CEN és az ISO közötti szoros együttműködésnek. A nemzetközileg elismert vizsgálati módszerek különösen fontosak azoknak az élelmiszeripari vállalatoknak, amelyek különböző piacokon szeretnék értékesíteni termékeiket.
A terület európai műszaki bizottságai a következők:
CEN/TC 275
|
Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek
|
CEN/TC 327
|
Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek
|
|
E két bizottság által kidolgozott szabványok a hatóságok számára lehetővé teszik annak megállapítását, hogy pl. a forgalomban lévő takarmányok megfelelnek-e a 2017/625 rendeletben foglalt követelményeknek.
|
|
E bizottság által kidolgozott szabványok hozzájárulnak a gabonafélék és gabonatermékek Európai Közösségen belüli kereskedelmének megkönnyítéséhez.
|
CEN/TC 453
|
A doppingszerektől mentes értend-kiegészítők és sportolóknak szánt élelmiszerek
|
CEN/TC 454
|
Algák és algából készült termékek
|
CEN/TC 460
|
Élelmiszerek eredetiségvizsgálata
|
CEN/TC 463
|
Az élelmiszerlánc mikrobiológiája
|
CEN/TC 466
|
A halászati felszerelések és az akvakultúrához való eszközök körkörössége és újrahasználhatósága
|
CEN/TC 302
|
Tej és tejtermékek. Mintavétel és elemzési módszerek
|
CEN/TC 307
|
Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok, valamint ezek származékai. Mintavétel és vizsgálati módszerek
|
CEN/TC 469
|
Állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatok
|
CEN/SS C01
|
Élelmiszerek
|
CEN/WS 086
|
Hitelesség a takarmány- és élelmiszerláncban. Általános alapelvek és alapvető követelmények
|
A terület magyar műszaki bizottságai a következők:
MSZT/MB 602
|
Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok
|
MSZT/MB 603
|
Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai
|
MSZT/MB 604
|
Gabonafélék és hüvelyesek, valamint az ezekből készült termékek
|
MSZT/MB 605
|
Tej és tejtermékek
|
MSZT/MB 609
|
Élelmiszer-mikrobiológia
|
MSZT/MB 610
|
Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek
|
MSZT/MB 612
|
Érzékszervi vizsgálatok és az élvezeti élelmiszerek
|
MSZT/MB 635
|
Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek
|
Amennyiben e területek hazai és/vagy európai/nemzetközi szabványosításában részt kíván venni, akár megfigyelőként, akár aktív résztvevőként, jelezze felénk a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.
Csík Gabriella
2025. augusztus