Élelmiszeripar és mezőgazdaság

Az élelmiszeripari és mezőgazdasági ágazat európai szabványosítása hozzájárul az élelmiszer-biztonság javításához és a fogyasztók egészségének védelméhez. A CEN validált vizsgálati módszereket biztosít, amelyeket az élelmiszeripar és az illetékes hatóságok ellenőrzési célokra, valamint az élelmiszert és takarmányt előállító vállalatok belső ellenőrzésekhez alkalmazhatnak.

A CEN által elfogadott szabványok közül sokat az Európai Bizottság hivatalos kérésére dolgoztak ki: ezek fontos szerepet játszanak a vonatkozó európai jogszabályok végrehajtásának támogatásában.

Az e területen érvényes európai szabványok forrását többségében (kb. 70%) nemzetközi szabványok képezik, köszönhetően a CEN és az ISO közötti szoros együttműködésnek. A nemzetközileg elismert vizsgálati módszerek különösen fontosak azoknak az élelmiszeripari vállalatoknak, amelyek különböző piacokon szeretnék értékesíteni termékeiket.

A terület európai műszaki bizottságai a következők:

CEN/TC 275

Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek

CEN/TC 327

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek

 

E két bizottság által kidolgozott szabványok a hatóságok számára lehetővé teszik annak megállapítását, hogy pl. a forgalomban lévő takarmányok megfelelnek-e a 2017/625 rendeletben foglalt követelményeknek.

CEN/TC 338

Gabonafélék és gabonatermékek

 

E bizottság által kidolgozott szabványok hozzájárulnak a gabonafélék és gabonatermékek Európai Közösségen belüli kereskedelmének megkönnyítéséhez.

CEN/TC 453

A doppingszerektől mentes értend-kiegészítők és sportolóknak szánt élelmiszerek

CEN/TC 454

Algák és algából készült termékek

 

A TC 454 által kidolgozott szabványok támogatják a 2009/28/EK irányelvet.

CEN/TC 460

Élelmiszerek eredetiségvizsgálata

CEN/TC 463

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája

CEN/TC 466

A halászati felszerelések és az akvakultúrához való eszközök körkörössége és újrahasználhatósága

 

A TC 466 által kidolgozott szabványok támogatják a 2019/904 (EU) irányelvet.

CEN/TC 302

Tej és tejtermékek. Mintavétel és elemzési módszerek

CEN/TC 307

Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok, valamint ezek származékai. Mintavétel és vizsgálati módszerek

CEN/TC 469

Állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatok

CEN/SS C01

Élelmiszerek

CEN/WS 086

 

Hitelesség a takarmány- és élelmiszerláncban. Általános alapelvek és alapvető követelmények

 

A terület magyar műszaki bizottságai a következők:

MSZT/MB 602

Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok

MSZT/MB 603

Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

MSZT/MB 604

Gabonafélék és hüvelyesek, valamint az ezekből készült termékek

MSZT/MB 605

Tej és tejtermékek

MSZT/MB 609

Élelmiszer-mikrobiológia

MSZT/MB 610

Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

MSZT/MB 612

Érzékszervi vizsgálatok és az élvezeti élelmiszerek

MSZT/MB 635

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek

Amennyiben e területek hazai és/vagy európai/nemzetközi szabványosításában részt kíván venni, akár megfigyelőként, akár aktív résztvevőként, jelezze felénk a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

 

Csík Gabriella

2025. augusztus

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 602  Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok

MSZT/MB 603  Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

MSZT/MB 604  Gabonafélék és hüvelyesek, valamint az ezekből készült termékek

MSZT/MB 605  Tej és tejtermékek

MSZT/MB 609  Élelmiszer-mikrobiológia

MSZT/MB 610  Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

MSZT/MB 612  Érzékszervi vizsgálatok és az élvezeti élelmiszerek

MSZT/MB 635  Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!