
2025. május 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 10272-2:2025 EV Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 10272-2:2017 + Amd 1:2023) magyar nyelvű egyesített változat.
Az MSZ EN ISO 10272-2:2025 EV egy horizontális módszert ír elő a Campylobacter spp. megszámlálására. A következőkre alkalmazható:
|
–
|
|
az emberi fogyasztásra szánt termékekre;
|
|
–
|
|
az állatok takarmányozására szánt termékekre;
|
|
–
|
|
a környezeti mintákra az élelmiszer- és takarmány-előállítás, valamint -kezelés területén; és
|
|
–
|
|
az elsődleges termelési szakaszból származó mintákra.
|
Az egyesített változat visszavonja az MSZ EN ISO 10272-2:2017-et és az MSZ EN ISO 10272-2:2017/A1:2023-at.
A Campylobacter a hasmenéses megbetegedések 4 legfontosabb globális okozójának egyike. A Campylobacter okozta hasmenés magas előfordulási gyakorisága, időtartama és lehetséges szövődményei miatt társadalmi-gazdasági szempontból fontos. A Campylobacter nemzetségen belül az emberi megbetegedésekben leggyakrabban előforduló fajok a C. jejuni és a C. coli, de más fajokat, például a C. larit és a C. upsaliensist is izolálták betegekből.
Az átvitel általában élelmiszer útján, a nem kellően átsütött hús és húskészítmények, a nyers vagy szennyezett tej, valamint a fertőzött víz vagy jég útján történik.
A Campylobacter széles körű előfordulása az egész élelmiszerláncban akadályozza az ellenőrzési stratégiák kidolgozását. Azokban az országokban, ahol speciális stratégiákat vezettek be a Campylobacter előfordulásának csökkentésére, az emberi megbetegedések hasonló mértékű csökkenése figyelhető meg.
Forrás: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/campylobacter
Szalay Anna
2025. május