A szulfitredukáló Clostridium spp. megszámlálása telepszámlálásos módszerrel

2025. május 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 15213-1:2023 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Clostridium spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: A szulfitredukáló Clostridium spp. megszámlálása telepszámlálásos módszerrel (ISO 15213-1:2023) szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az Agrárminisztérium támogatta.

 

Az MSZ EN ISO 15213-1 az élelmiszerekben, takarmányokban, környezeti mintákban és az elsődleges termelési szakaszból származó mintákban jelen lévő szulfitredukáló Clostridium spp. megszámlálására szolgáló horizontális módszert írja le. A C. perfringens megszámlálására szolgáló módszert az MSZ EN ISO 15213-2 írja le. A C. perfringens kimutatására szolgáló módszert az MSZ CEN ISO/TS 15213-3 írja le.

A szabvány alkalmazható:

 

 

az emberi fogyasztásra szánt termékekre;

 

 

 

az állatok takarmányozására szánt termékekre;

 

 

 

a környezeti mintákra az élelmiszer- és takarmány-előállítás, valamint -kezelés területén;

 

 

 

az elsődleges termelési szakaszból származó mintákra.

 

A szabvány az ISO 15213:2003 (MSZ ISO 15213:2006) műszaki tartalmának korszerűsítésével jött létre, a változtatásokat jelentősnek kell tekinteni. Ezek a változások jelentős hatással vannak a módszer teljesítményjellemzőire.

A szulfitredukáló Clostridium spp. obligát anaerob, Gram-pozitív, spóraképző, pálca alakú baktériumok. Az e csoportba tartozó legfontosabb fajok a Clostridium (C.) perfringens, a C. bifermentans, a C. sporogenes és a C. botulinum. Egyes fajok élelmiszerből eredő betegségeket okozhatnak. Ubikviter baktériumként elsősorban a természetben fordulnak elő. A Clostridium fajok a talajban, illetve az állatok és az emberek bélcsatornájában élnek.

A szulfitredukáló Clostridium spp.-t széles körben használják az élelmiszergyártás során (pl. a húsiparban) a klosztridiumszennyezettség mikrobiális indikátoraiként. Ezek a baktériumok képesek hőrezisztens spórákat képezni. Jelenleg a nem tejiparból származó termékekben vagy a bélsárszennyezettség indikátoraként (különösen a C. perfringens), és/vagy az anaerob spóraképző baktériumok potenciális növekedésével és túlélésével kapcsolatos higiénia/folyamat-ellenőrzési indikátoraként alkalmazzák.

 

Szalay Anna

2025. május

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 609 Élelmiszer-mikrobiológia

ISO/TC 34/SC 9 Mikrobiológia

CEN/TC 463 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!