Vezetékes hidrogénszállítás

2024. július 1-jén megjelent az MSZ CEN/TS 17977:2024 Gázinfrastruktúra. Gázminőség. Átminősített együttműködő földgázrendszerben használt hidrogén műszaki specifikáció magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Magyar Földgáztároló Zrt. támogatása tette lehetővé.

Az MSZ CEN/TS 17977:2024 a biztonságosan szállítható, tárolókba be- és kitárolható, a teljesen és/vagy részben átminősített együttműködő gázinfrastruktúrában és kapcsolódó alkalmazásokban elosztható és használható gáznemű hidrogén minőségét (vagyis paramétereit és határértékeit) határozza meg, valamint megmutatja a végfelhasználó számára, hogy minimálisan milyen minőségű kilépő hidrogén várható és biztosítható a földgáz-infrastruktúrától minimumkövetelményként, további tisztítás nélkül. 

A műszaki specifikáció célja, hogy egyensúlyt teremtsen a gáznemű hidrogénnel szemben támasztott követelmények között a termelő, a különböző hálózatüzemeltetők és a végfelhasználók számára annak érdekében, hogy a jövőbeli energiaellátás megbízható gerinchálózata (részben) az átminősített együttműködő gázinfrastruktúrán alapuljon. 

Az átminősített együttműködő gázinfrastruktúra tartalmazhat a földgázhálózat-átalakítás után épített/hozzáadott új infrastruktúrarészeket is. Az ilyen csővezeték-hálózaton szállított hidrogén minősége idővel várhatóan javulni fog, pl. az elektrolízissel előállított nagy tisztaságú hidrogén arányának növekedése miatt.

Az MSZ CEN/TS 17977:2024 a teljes értékláncot (termelők, rendszer-üzemeltetők, egyéb kapcsolódó szolgáltatások, végfelhasználók) támogatja a hidrogén biztonságos előállítása, szállítása, tárolása, átadása és/vagy felhasználása érdekében egy esetlegesen átminősített (vagy átalakított) földgáz-infrastruktúrában és a kapcsolódó alkalmazásokban, CEN-tagországokban, és adott esetben az infrastruktúra vagy a kapcsolódó felhasználói alkalmazások sérülésének vagy károsodásának kockázata nélkül. Ugyanakkor a műszaki specifikáció kidolgozói elismerik, hogy az egyes végfelhasználók érzékenyek bizonyos gázminőségi paraméterekre és szennyeződésekre. Ezekben az esetekben a hidrogénminőség javításához szükség lehet tisztítási műveletekre.

A műszaki specifikáció a hidrogénstratégia európai és nemzeti szintű megvalósítását támogatja, és célja az európai hidrogénkereskedelem elősegítése.

Kámán Gergely

2024. július

 

Kapcsolat

Kámán Gergely​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 336 Gázellátás

CEN/TC 234 Gázinfrastruktúra

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!