Mesterséges intelligencia

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. július 1-jén bevezette az MSZ ISO/IEC 42001:2024 Informatika. Mesterséges intelligencia. Irányítási rendszer szabványt, amely meghatározza a mesterséges intelligenciára vonatkozó irányítási rendszer (AIMS) szervezeteken belüli létrehozására, bevezetésére, fenntartására és folyamatos fejlesztésére vonatkozó követelményeket. A szabványt a mesterséges intelligenciát alkalmazó termékeket vagy szolgáltatásokat nyújtó vagy használó szervezetek számára tervezték, biztosítva a mesterségesintelligencia-alapú rendszerek felelős fejlesztését és használatát.

Miért fontos az ISO/IEC 42001?

Az ISO/IEC 42001 a világ első irányítási rendszerszabványa a mesterséges intelligencia területén, amely értékes útmutatást nyújt e gyorsan változó technológiai terület számára. A szabvány foglalkozik a mesterséges intelligencia olyan egyedi kihívásaival, mint az etikai megfontolások, az átláthatóság és a folyamatos tanulás. A szervezetek számára strukturált módszert határoz meg a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatok és lehetőségek kezelésére, egyensúlyt teremtve az innováció és az irányítás között.

Előnyei:

  • Keretrendszert biztosít a kockázatok és lehetőségek kezelésére.
  • Bemutatja a mesterséges intelligencia felelősségteljes használatát.
  • Biztosítja a nyomonkövethetőséget, az átláthatóságot és a megbízhatóságot.
  • Költségmegtakarítást és hatékonyságnövekedést eredményez.

Kinek szól az ISO/IEC 42001?

Bármilyen méretű szervezet számára hasznos lehet, amely részt vesz a mesterségesintelligencia-alapú termékek vagy szolgáltatások fejlesztésében, nyújtásában vagy használatában. Minden iparágban alkalmazható, csakúgy, mint a közigazgatási szervezetek, a vállalatok és a nonprofit szervezetek számára.

Ez a szabvány minden mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszerre vonatkozik?

Igen, úgy tervezték, hogy a különböző AI-alkalmazásokban és -kontextusokban alkalmazható legyen.

Mi az a mesterséges intelligenciára vonatkozó irányítási rendszer?

Az ISO/IEC 42001-ben meghatározott irányítási rendszer egy szervezet egymással összefüggő vagy kölcsönhatásban álló elemeinek összessége, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszerek felelős fejlesztésével, rendelkezésre bocsátásával vagy használatával kapcsolatban irányelveket és célkitűzéseket, valamint e célkitűzések elérését szolgáló folyamatokat állapítson meg. Az ISO/IEC 42001 meghatározza a követelményeket, továbbá útmutatást nyújt az AIMS létrehozásához, megvalósításához, fenntartásához és folyamatos fejlesztéséhez egy szervezet keretein belül.

Melyek az ISO/IEC 42001 célkitűzései?

Az ISO/IEC 42001 átfogó útmutatást nyújt a szervezetek számára a mesterséges intelligencia felelősségteljes és hatékony alkalmazásához, még a technológia gyors fejlődése mellett is. Úgy tervezték, hogy lefedje a mesterséges intelligencia különböző aspektusait és a különböző alkalmazásokat, amelyeket egy szervezet működtethet, továbbá integrált megközelítést biztosít a mesterséges intelligenciát alkalmazó projektek irányításához, a kockázatértékeléstől a kockázatok hatékony kezeléséig.

Melyek az ISO/IEC 42001 bevezetésének fő előnyei?

  • Felelősségteljes mesterséges intelligencia: biztosítja a mesterséges intelligencia etikus és felelősségteljes alkalmazását.
  • Reputációkezelés: fokozza az AI-alkalmazásokba vetett bizalmat.
  • A mesterséges intelligencia irányítása: támogatja a jogi és szabályozási előírásoknak való megfelelést.
  • Gyakorlati útmutatás: hatékonyan kezeli az AI-specifikus kockázatokat.
  • Lehetőségek azonosítása: strukturált keretek között ösztönzi az innovációt.

Milyen kapcsolódó nemzetközi szabványok alkalmazhatók a mesterséges intelligencia területén?

Az ISO számos olyan szabványt dolgozott ki, amelyek segítenek az AI kockázatainak mérséklésében és az AI előnyeinek maximalizálásában, köztük az ISO/IEC 22989-et (magyar nemzeti szabványként: MSZ EN ISO/IEC 22989), amely az AI terminológiáját határozza meg, és leírja az AI szakterületének meghatározásait; az ISO/IEC 23053-at (magyar nemzeti szabványként: MSZ EN ISO/IEC 23053), amely az AI és a gépi tanulás (ML) keretrendszerét határozza meg egy általános AI-rendszer leírására ML-technológiával; valamint az ISO/IEC 23894-et, amely iránymutatást nyújt az AI-jal kapcsolatos kockázatkezeléshez a szervezetek számára.

Az ISO/IEC 42001 ezzel szemben egy irányítási rendszerszabvány. A szabvány alkalmazása azt jelenti, hogy a szervezetnek a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hatékony és eredményes irányítására vonatkozó irányelveket és eljárásokat kell bevezetnie a PDCA módszertanának alkalmazásával. Ahelyett, hogy a konkrét AI-alkalmazások részleteivel foglalkozna, gyakorlati módszert kínál az AI-jal kapcsolatos kockázatok és lehetőségek kezelésére a szervezet egészén belül. Ezért bármely vállalkozás vagy szervezet számára hasznos lehet.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Forrás: www.iso.org.

 

Nagy Gábor

2024. július

Kapcsolat

Nagy Gábor

Kapcsolódó bizottságok

ISO/IEC JTC 1/SC 42 Mesterséges intelligencia

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!