Fenntartható beszerzés

2024. július 1-jén megjelent angol nyelvű magyar nemzeti szabványként az MSZ ISO 20400:2024 Fenntartható beszerzés. Útmutató szabvány, amely az ESG-beszámolót támogató társadalmi szabványok sorába illeszkedik, mivel segíti a szervezeteket abban, hogy egyensúlyt teremtsenek az üzleti célok és a társadalmi érdekek között, növelve politikáikban és programjaikban a társadalmi elkötelezettséget, hiszen minden szervezetnek van környezeti, társadalmi és gazdasági hatása. A szabvány szorosan kapcsolódik az MSZ EN ISO 26000:2021 Útmutató a társadalmi felelősségvállaláshoz és a kidolgozás alatt álló ISO/FDIS 14075 Environmental management. Principles and framework for social life cycle assessment (Környezetközpontú irányítás. A társadalmi életciklus-értékelés alapelvei és keretrendszere) szabványokhoz.

A szabvány segíti a szervezeteket, hogy a fenntarthatóságot integrálják a beszerzési folyamataikba:

A fenntarthatóság beszerzési politikákba és gyakorlatokba való beépítésével – beleértve az ellátási láncokat is – a szervezetek kezelhetik a fenntartható környezeti, társadalmi és gazdasági fejlődés kockázatait, beleértve a lehetőségeket is.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Csík Gabriella

2024. július

Kapcsolat

Csík Gabriella

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TMBG Technical Management Board – groups

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!