Építőipari környezeti értékelés

Az új CPR (Építésitermék-rendelet) megjelenéséhez kapcsolódóan várhatóan egyre nagyobb szerepe lesz az épületek és építőipari termékek környezeti értékelésének. A környezetvédelmi terméknyilatkozat (EDP) számszerűsített környezeti információt jelent a termék életciklusa során, így lehetővé teszi az ugyanazon funkciót betöltő termékek összehasonlítását. Az EDP az életciklus-értékelés (LCA) módszerén alapul, melyet az MSZ EN ISO 14040 ír le.

Az ehhez szükséges adatok kiválasztására ad meg hasznos útmutatót a 2024. július 1-jén megjelent MSZ EN 15941:2024 Építmények fenntarthatósága. Adatminőségek termékek és építmények környezeti értékeléséhez. Az adatok kiválasztása és használata szabvány, amely adatminőségi követelményeket határoz meg az életciklus-értékelés (LCA) kiszámításához használt olyan adatok időbeli, technológiai és földrajzi reprezentativitása tekintetében, amelyeket az EPD, az életciklus-értékelés leltáradatai) vagy más életciklus-alapú információk építőipari használata során kaptak. A szabvány útmutatást ad a legmegfelelőbb adatok kiválasztásához, ezenkívül foglalkozik ezek megadásának mikéntjével is.

Az MSZ EN 15804:2012+A2:2020 Építmények fenntarthatósága. Környezetvédelmi terméknyilatkozat. Építési termékek kategóriáját meghatározó alapvető szabályok magyar nyelven elérhető szabvány határozza meg a fő termékkategória-szabályok szerinti adatminőség-értékelést és az adatok következetes kiválasztását, ezáltal biztosítja a környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD) harmonizált módon való elkészítését, igazolását és bemutatását. Ezek alkalmazhatók a környezetvédelmi terméknyilatkozatokhoz, valamint az épületek MSZ EN 15978:2012 Építmények fenntarthatósága. Épületek környezetvédelmi értékelése. Számítási módszer szabvány szerinti környezeti teljesítményértékeléséhez. Az MSZ EN 15804 alkalmas továbbá az MSZ EN 17472:2022 Építmények fenntarthatósága. Mérnöki létesítmények fenntarthatóságának értékelése. Számítási módszerek szabvány szerinti mélyépítési munkák környezeti vizsgálatához szükséges adatok értékelésére és kiválasztására is. Az MSZ EN 17472 követelményeket és konkrét módszereket határoz meg az építési beruházások környezeti, gazdasági és társadalmi teljesítményének értékelésére, figyelembe véve az építési beruházások műszaki jellemzőit.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2024. július

Kapcsolat

 Bernáth Csaba

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 150 Építmények fenntarthatósága

CEN/TC 350  Építmények fenntarthatósága

MSZT/MCS 725 Környezetirányítási rendszerek

 

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!