Vegetáriánus és vegán termékek

Az elmúlt években megnőtt a vegetáriánus (húsmentes) és vegán (akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket vagy azok melléktermékeit) termékek száma, valamint mindenhol új védjegyek jelentek meg a hús- és tejhelyettesítő termékek számára (pl. sajtimitátum, húsimitátumból készült gombócok stb.). (Megjegyzés az imitátum kifejezéshez: A vegetáriánus és vegán termékek elnevezésében nincs egységes szaknyelvi álláspont.)

A Magyar Szabványügyi Testület bevezette az MSZ EN ISO 23662:2024 A vegetáriánusok vagy vegánok számára megfelelő élelmiszerekre és élelmiszer-összetevőkre, valamint a címkézésre és állításokra vonatkozó fogalommeghatározások és műszaki kritériumok szabványt angol nyelven, amely egy nemzetközileg elfogadott és megbízható referenciát biztosít, amelyet az élelmiszeripar és az italipar alkalmazhat termékei forgalmazása során.

Az MSZ EN ISO 23662 célja, hogy globális szinten határozza meg azokat a fogalmakat és műszaki kritériumokat, amelyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy az élelmiszerek és élelmiszer-összetevők alkalmasak legyenek a vegetáriánusok (beleértve az ovo-lakto-, ovo- és laktovegetáriánusokat) vagy vegánok számára, valamint megadja az élelmiszerek címkézésére és a feltüntetendő állításokra vonatkozó követelményeket.

Az élelmiszer- és italgyártó vállalatok számára a szabvány olyan műszaki kritériumokat határoz meg, amelyek minden szervezetre alkalmazhatók, mérettől és összetettségtől függetlenül. Alkalmazható az üzleti vállalkozások közötti kommunikációban, a globális élelmiszer-ellátási láncban való kapcsolatokban, az élelmiszerek nemzetközi kereskedelmében, valamint az élelmiszerek címkézési folyamataiban. A szabványnak való megfelelés elősegíti az egyenlő versenyfeltételeket és a tisztességes gyakorlatokat.

Nem vonatkozik azonban az emberi biztonságra, a környezetbiztonságra, a társadalmi-gazdasági megfontolásokra, a vallási meggyőződésre és a csomagolóanyagok jellemzőire.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Szalay Anna

2024. június

 

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

CEN/SS C01 Élelmiszerek

ISO/TC 34 Élelmiszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!