Projektmenedzsment

Az egyre nagyobb volumenű és költségvetésű komplex projektek megfelelő kivitelezéséhez elengedhetetlen a jó projektmenedzsment-gyakorlatok alkalmazása.

Ehhez nyújt hasznos támpontokat a 2024. június 1-jén magyar nyelven megjelent MSZ ISO 21502:2022 Projekt-, program- és portfóliómenedzsment. Útmutató a projektmenedzsmenthez szabvány.

A szabvány forrásdokumentumának (ISO 21502:2020) első kiadása az ISO 21500:2021-gyel (MSZ ISO 21500:2021) együtt visszavonja és helyettesíti az ISO 21500:2012-t, amelynek műszaki tartalma korszerűsítve lett. A főbb változások a következők:

  • a projektmenedzsment fogalmát kiterjesztették a projektekkel kapcsolatos felügyeletre és a támogató szervezet projektirányítási tevékenységeire;
  • információt adtak arról, hogyan érhetnek el a projektek eredményeket és realizálhatnak hasznokat;
  • hozzáadták a projektek szervezeti környezetének figyelembevételét;
  • további projektszerepekről és felelősségekről adtak leírásokat;
  • új témákat adtak hozzá, mint például a sikert elősegítő projektkörnyezet létrehozását, projektéletciklusokat, döntési pontokat és kapukat, valamint további projektgyakorlatokat, köztük az eredménymenedzsmentet és a változásfelügyeletet, hogy tükrözzék a projektmenedzsment jelenlegi gyakorlatát;
  • a projektet megelőző és azt követő tevékenységeket adtak hozzá;
  • a folyamatalapú formátumot gyakorlati és narratívaalapúra változtatták.

Az MSZ ISO 21502 magas szintű leírást ad a projektmenedzsment környezetében jól működő és jó eredményeket hozó gyakorlatokról. A projektmenedzsment integrálja a szabványban szereplő gyakorlatokat a projekt irányítása, kezdeményezése, tervezése, figyelemmel kísérése, felügyelet alatt tartása és lezárása, a projekthez rendelt erőforrások kezelése, valamint a projektben részt vevő személyek motiválása érdekében, hogy elérjék a projekt céljait.

Antal Andrea Zsuzsa

2024. június

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 258 Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás

ISO/TC 258 Projekt-, program- és portfóliómenedzsment

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!