Gépek biztonsága

2024. június 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 13857:2020 Gépek biztonsága. Biztonsági távolságok a veszélyes terek felső és alsó végtagokkal való elérésének megakadályozására/megelőzésére (ISO 13857:2019) szabvány magyar nyelvű változata, mely az ISO 12100:2010 (MSZ EN ISO 12100:2011)-ben meghatározottak szerint egy B1 típusú szabvány.

A B1 típusú szabványok meghatározott biztonsági szempontokra (pl. a biztonsági távolságokra, a felületi hőmérsékletre, a zajra) vonatkoznak.

A szabvány a biztonsági távolságok értékeit határozza meg az ipari és nem ipari környezetben egyaránt, melynek célja, hogy megakadályozzák vagy megelőzzék a gépek veszélyes tereinek elérését.

Az MSZ EN ISO 13857 a 14 éves és annál idősebb személyekre vonatkozik, és csak a felső végtagokra vonatkozóan nyújt tájékoztatást a 3 évesnél idősebb gyermekek esetén, ahol a nyílásokon keresztül való eléréssel szükséges foglalkozni.

A biztonsági távolságokat a következő feltételekkel határozták meg:

  • a védőszerkezetek és a rajtuk lévő valamennyi nyílás megtartják alakjukat és helyzetüket;
  • a biztonsági távolságokat a testet vagy a megfelelő testrészt korlátozó felülettől mérik;
  • a test a veszélyes teret a védőszerkezetek felett vagy a nyílásokon keresztül csak erőfeszítéssel érheti el;
  • cipő viselésekor van valamiféle érintkezés az alapsíkkal (a magas talpú cipő használata, a mászás és az ugrás nem tartozik ide);
  • az alapsík megváltoztatására nem használnak olyan segédeszközöket, mint a székek vagy a létrák;
  • a felső végtagok természetes távolságának meghosszabbítására nem használnak olyan segédeszközöket, mint a rudak vagy a szerszámok.

A szabvány A melléklete példákon keresztül mutatja be a 4. fejezetben hivatkozott táblázatok használatát arra az esetre, ha az értékek eltérnek a táblázatokban megadott értékektől.

A B melléklet a távolságok mértékét adja meg az alsó végtagokkal való szabad hozzáférés megakadályozására.

Antal Andrea Zsuzsa

2024. június