Állványok, emelők a szórakoztatóiparban

2024. június 1-jén angol nyelvű magyar nemzeti szabványként megjelent az MSZ EN 17206-2:2024 Szórakoztatótechnikai termékek. Színpadok és egyéb előadó-művészeti létesítmények gépezetei. 2. rész: Állványok és emelők biztonsági követelményei és az MSZ EN 17795-5:2024 Szórakoztatótechnikai termékek. Gyakorlati útmutató. 5. rész: Emelési és mozgatási műveletek a rendezvény során.

Az MSZ EN 17206-2:2024 azokra a kézzel működtetett vagy gépi hajtású állványokra

vonatkozik, ahol az ELL (Entertainment Load Limit) értéke 3 kg feletti. A szabvány értelmében ezek az állványok használhatók pl. látványelemek, világító- és hangberendezések emelésére, süllyesztésére és megtartására – színházakban, kiállítótermekben, bárokban,iskolákban, koncerttermekben, egyéb rendezvényhelyszíneken.

 

Az MSZ EN 17206 szabványsorozat Szórakoztatótechnikai termékek. Színpadok és egyéb előadó-művészeti létesítmények gépezetei fő címmel a következő részekből áll:

–    1. rész: Biztonsági követelmények és ellenőrzés*;

–    2. rész: Állványok és emelők biztonsági követelményei.

Az MSZ EN 17795-5:2024 általános iránymutatásokat ad a rendezvényhelyszínek üzemeltetői, a produkciós vezetés, a műszaki igazgatók, a technikusok, a gyártók, az előadók és más, a rendezvényiparban dolgozó személyek számára helyi, nemzeti és nemzetközi projektek esetén. Célja, hogy elősegítse a zökkenőmentes folyamatot és megteremtse a biztonságos munkakörnyezetet, mivel a rendezvényiparban egy projekt mindig a művészi koncepcióval kezdődik, amelyet a gyakorlatban műszaki megoldássá kell alakítani; a szabvány tisztázza az adott művészi koncepció biztonságos megvalósíthatóságának részleteit.

Az MSZ EN 17795 szabványsorozat Szórakoztatótechnikai termékek. Gyakorlati útmutató általános címmel a következő részekből áll:

–    1. rész: Általános követelmények*

–    2. rész: Teherszállító eszközök*

–    3. rész: Reptetési műveletek*

–    4. rész: Ideiglenesen elbontható szerkezetek*

–    5. rész: Emelési és mozgatási műveletek a rendezvény során

–    6. rész: Teherhordó berendezések*

–    7. rész: Emelőberendezések tartozékai*

*CEN általi kidolgozása folyamatban.

A szabványok magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabványok magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Kámán Gergely
2024. június

Kapcsolat

Kámán Gergely​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 433 Szórakoztatóipari technológia. Gépek, eszközök és felszerelések

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!