Sürgősségi egészségügyi létesítmények építése

Az elmúlt néhány évtizedben gyakran fordultak elő természeti katasztrófák, ipari balesetek és súlyos járványok, amelyek jelentős élet- és vagyonveszteséget okoztak. Ha nagy létszámú az ellátottak köre, szükség lehet gyorsan elkészülő (ideiglenes) egészségügyi létesítményekre, amelyekhez a most elkészült IWA 38 ad útmutatót.

A nagy tömegeket érintő katasztrófahelyzetekben sokszor nagyon gyorsan kell reagálni – elsődlegesen a mentéssel, majd a további helyzetkezeléssel, ami magában foglalja például az érintett személyek ellátását és elhelyezését. Nagy létszámú ellátottak esetén gyakorlati jelentőségű a sürgősségi egészségügyi létesítmények gyors felépítése, amelyek ideiglenes céllal, rövid idő alatt épülnek, és akár több ezer személy egészségügyi ellátását képesek biztosítani.

Ezzel a témával kapcsolatban dolgozták ki az IWA 38 Requirements and recommendations for the construction of emergency medical facilities (A sürgősségi egészségügyi létesítmények építésére vonatkozó követelmények és ajánlások) munkaértekezleti megállapodást, amely számos sürgősségi egészségügyi intézmény építése során felhalmozott tapasztalatot foglal össze, elemzi a különböző típusú sürgősségi esetekben felmerülő problémákat, és irányelveket ad meg a sürgősségi egészségügyi létesítmények tervezésére. A dokumentum műszaki támogatást nyújt a sürgősségi egészségügyi létesítmények biztonságos, megfelelő és gyors felépítéséhez.

A sürgősségi egészségügyi intézmény kialakítása során a funkciót és a méretet a sürgősségi eset típusa, jellemzői, mentési tervei és tényleges szükségletei határozzák meg. Cél a szakmai tapasztalatokon alapuló és logikus alaprajzi kialakítás, beleértve a helyiségek méreteit, elhelyezését és egymáshoz való kapcsolatukat, amely elősegíti a minél hatékonyabb belső közlekedést, valamint lehetővé tesz bizonyos fokú rugalmasságot a vészhelyzetek önmagukból fakadó bizonytalansága miatt.

A dokumentum új vagy meglévő egészségügyi intézményen belüli új fejlesztések esetén alkalmazható, ahol a sürgősségi egészségügyi létesítmények gyorsan megépíthetők, pl. vázas szerkezeti kialakítással paneles térelhatárolókból vagy konténerekből.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2024. május

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TMBG Technical Management Board – groups

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!