Közfürdők üzemeltetése

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. május 1-jén tette közzé az MSZ EN 15288-2:2019 Közhasználatú fürdők. 2. rész: Az üzemeltetés biztonsági követelményei szabvány magyar nyelvű változatát.

A szabványt elsősorban annak érdekében dolgozták ki, hogy az megbízható alapot nyújtson a közhasználatú fürdők üzemeltetéséhez.

A dokumentum keretet biztosít a fürdővendégek védelmének és a bizalmának fokozásához a veszélyek azonosítása és az ellenük való védekezés érdekében végzett ellenőrzésekkel, ezzel bizonyítva a megfelelőséget az ügyfelek és a beszállítók felé. A szabvány hozzájárul az uszodai balesetek és megbetegedések számának csökkentéséhez, mérsékelve ezzel a kapcsolódó költségeket, valamint a vádemelés és a peres eljárások kockázatát. A dokumentum elősegítheti a költségmegtakarítást, a hatékonyságot és a fürdők európai szintű összehangolt szabályozását. A szabvány alkalmazása jobb és biztonságosabb munkakörülményeket biztosít a személyzet számára, amely ösztönözheti és motiválhatja őket. Végezetül, a dokumentum alkalmazható a közpolitikai célkitűzések támogatására, és adott esetben a szabályozás hatékony alternatíváját kínálja.

A szabvány az 1-es, 2-es és 3-as típusú fürdők üzemeltetésének biztonsági követelményeit határozza meg. Azoknak szól, akik ilyen típusú fürdőket üzemeltetnek és vezetnek. Útmutatást ad a közfürdők személyzete és fürdővendégei számára a kockázatokról azáltal, hogy meghatározza a biztonság eléréséhez szükséges óvintézkedéseket.

A dokumentum csak részben alkalmazható olyan fürdők esetében, amelyeket folyókból, tavakból vagy tengerből választottak le. Azonban célszerű betartani a biztonságos üzemeltetésre és felügyeletre vonatkozó követelményeket, ha azok relevánsak.

A szabvány nem alkalmazható az MSZ EN 16582 szerinti magánhasználatú úszómedencékre.

A dokumentum alkalmazásához elengedhetetlen az alábbi szabványok ismerete:

MSZ EN 15288-1:2019 Közhasználatú fürdők. 1. rész: A tervezés és kivitelezés biztonsági követelményei

ISO 7001 Grafikus szimbólumok. Közönségtájékoztató szimbólumok

 

Csík Gabriella

2024. május