Készülékcsatlakozók

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. május 1-jén közzétette az MSZ EN IEC 60320-1:2022 Készülékcsatlakozók háztartási és hasonló általános célokra. 1. rész: Általános követelmények (IEC 60320-1:2021) szabvány magyar nyelvű változatát.

A dokumentum általános követelményeket határoz meg a kétpólusú és kétpólusú védőérintkezős készülékcsatlakozókra, valamint a háztartási és hasonló jellegű villamos készülékek táphálózathoz való csatlakoztatására vonatkozóan. A szabvány vonatkozik a készülékekkel szerves egységet képező vagy azokba beépített bemeneti készülékcsatlakozókra/kimeneti készülékcsatlakozókra is. E csatlakozók névleges feszültsége nem haladja meg a 250 V-ot (váltakozó feszültség), a névleges árama pedig nem haladja meg a 16 A-t.

A dokumentumnak megfelelő készülékcsatlakozók alkalmasak a +40 °C-ot általában meg nem haladó környezeti hőmérsékleten való normál használatra, amelynek azonban a 24 óra időtartamra vonatkozó átlagértéke legfeljebb +35 °C, miközben a környezeti levegő-hőmérséklet alsó határértéke –5 °C.

A készülékcsatlakozók nem alkalmasak:

–     az IEC 60884-1 szerinti csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok helyett történő használatra;

–   a lámpatestek IEC 61995 szerinti csatlakoztatására való eszközök (DCL-ek) és a lámpatestek függő csatlakozói (LSC-k) helyett történő használatra;

–     az IEC 61535 szerinti berendezéscsatlakozók helyett történő használatra.

 

Nagy Gábor

2024. május

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 853 Készülékcsatlakozók, -kapcsolók, ipari csatlakozók

IEC/TC 23 Villamos szerelési anyagok

CLC/SR 23 Villamos szerelési anyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!