BIM a létesítmények üzemeltetési/használati fázisa során

Az MSZT 2024 májusában megjelentette az MSZ EN ISO 19650-3 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az építményinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment építményinformációs modellezés felhasználásával. 3. rész: Létesítmények üzemeltetési/használati fázisa (ISO 19650-3:2020) szabvány magyar nyelvű változatát.

A szabvány harmadikként jelenik meg magyarul a sorozatból az első két rész után: MSZ EN ISO 19650-1:2019 1. rész: Fogalmak és alapelvek, MSZ EN ISO 19650-2:2019 2. rész: Létesítmények megvalósítási fázisa. A szabvány magyar nyelvű kiadásának elkészítéséhez a Modern Építésgazdaságért Nonprofit Kft., a Graphisoft SE Zrt., az ÉMI Nonprofit Kft. és a PirCad Kft. járult hozzá.

Az MSZ EN ISO 19650-3 irányítási folyamat formájában mutatja be az információmenedzsment-követelményeket az eszközök/létesítmények használati fázisában és az azon belüli információcserék összefüggésében építményinformációs modellezés alkalmazásával. Az információkövetelmények különböző formáira alkalmazza az ISO 19650-1-ben megadott fogalmakat és alapelveket a vagyongazdálkodás tevékenységeinek sajátos jellegéhez igazítva. A szabványban meghatározott információmenedzsment-folyamat alkalmazható előre tervezett és ütemezett kiváltó eseményekre, valamint előre nem ütemezett vagy előre nem látható kiváltó eseményekre is.

A dokumentum célja, hogy a megbízó fél (például eszköz/létesítmény tulajdonosa, működtetője vagy egy kiszervezett vagyongazdálkodás-szolgáltató) meghatározhassa az eszköz/létesítmény használati fázisára vonatkozó, információval kapcsolatos követelményeit. Ezenkívül támogatja a hatékony és eredményes információ-létrehozás, -felhasználás és kezelés révén az összes felet üzleti céljai elérésében az eszközök/létesítmények használati és életút végi fázisai során, ahol építményinformációs modellezést alkalmaznak, valamint arra is szolgál, hogy lehetővé tegye számukra megfelelő együttműködési környezet kialakítását üzleti céljaik megvalósításához.

Az ISO 19650 szabványsorozat bármilyen méretű és összetettségű eszköz/létesítmény, pl. épületportfoliók, épületegyüttesek, infrastruktúra-hálózatok, önálló épületek, valamint infrastruktúra-elemek, mint pl. utak, hidak, gyalogutak, közvilágítás elemei, vízvezetékek és csatornák esetén alkalmazható.

A szabványsorozat alapvető fontosságú az építményinformációs modellezés (BIM) alkalmazásán alapuló információmenedzsment hazai elterjedése szempontjából, így az MSZT kiemelt céljai között szerepel magyar nyelvű változataik elkészítése. A 4. rész: Információcsere és az 5. rész: Az információmenedzsment biztonságelvű megközelítése jelenleg csak angol nyelven elérhető, ezért a magyar nyelvű változat kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2024. május

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 442 Építményinformációs modellezés (BIM)

ISO/TC 59 Épületek és mérnöki létesítmények

CEN/TC 442 Építményinformációs modellezés (BIM)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!