Új ETSI műszaki bizottság a mesterséges intelligencia területén

Az ETSI egy új műszaki bizottságot hozott létre, mely a mesterséges intelligencia biztonságosságát fokozó szabványok kidolgozását tűzte ki célul.

A mesterséges intelligencia biztonsági kérdéseivel foglalkozó műszaki bizottság (TC SAI) elsődleges célja olyan műszaki előírások kidolgozása, amelyek enyhítik a mesterséges intelligencia használatából eredő fenyegetéseket. Ezek a fenyegetések származhatnak más AI-rendszerekből vagy hagyományos forrásokból. Rövid és középtávon a bizottság a gépi tanulás alkalmazására összpontosít, azonban iránymutatást és értékelő jelentéseket is készít az ETSI és az érdekelt felek számára a szélesebb körű AI-fejlesztésekről.

A bizottság általi iránymutatás és előírások sikeres kidolgozásának alapvető eleme a támadás és a védelem kettősségének közös megértése. A bizottság tagjai olyan ETSI-szabványokat fognak kidolgozni, amelyek alapként szolgálnak majd a mesterséges intelligencia biztonságosságának, társadalmi jelentőségének és megfelelőségének biztosításához. Annak érdekében, hogy az ETSI és a TC SAI hatékonyan kezelje ezeket az aggályokat, a bizottság figyelembe veszi az egyes érdekcsoportok, köztük a végfelhasználók, a gyártók, az üzemeltetők és a kormányzatok szempontjait.

A társadalmi szempontokkal kapcsolatos munka során a veszélyeztetett népességcsoportok védelmére fognak összpontosítani, például azokra, akik a mesterséges intelligencia által generált tartalmak célpontjai lehetnek.

 

Forrás: https://www.etsi.org/newsroom/news/2288-etsi-s-securing-ai-group-becomes-a-technical-committee-to-help-etsi-to-answer-the-eu-ai-act

 

Nagy Gábor

2024. április

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!