Takarmányvizsgálati szabványok magyar nyelven

2024. április 1-jén megjelent az MSZ EN 17256:2020 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Ergotalkaloidok és tropánalkaloidok meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel és az MSZ EN 17299:2020 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Az engedélyezett kokcidiosztatikumok szűrése és meghatározása additív, illetve 1%-os és 3%-os keresztszennyeződési szinten, valamint a nem regisztrált kokcidiosztatikumok és egy antibiotikum szűrése és meghatározása szubadditív szinteken, összetett takarmányokban, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. Tandem-tömegspektrometriás kimutatás (LC-MS/MS) szabványok magyar nyelvű változata, melyek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

Az MSZ EN 17256 egy módszert ír elő az egyes ergotalkaloidok és tropánalkaloidok meghatározására feldolgozatlan gabonafélékben és gabonaalapú összetett takarmányokban, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával kapcsolt tandem-tömegspektrometriával (LC-MS/MS). A dokumentumot sikeresen validálták rozs, árpa, búza, teljes értékű szarvasmarha-, sertés- és baromfitakarmány esetében.

Az ergotalkaloidok (anyarozs-alkaloidok) a mikotoxinok egy csoportja, melyet a Claviceps nemzetség fajai termelnek. Európában a Claviceps purpurea a legelterjedtebb. A gomba megfertőzheti a Poaceae (valódi fűfélék) családba tartozó növényfajokat, szkleróciumokat vagy ergotot termel. A gazdaságilag fontos gabonafélék közül megfertőződhet a rozs, a búza, a tritikálé, az árpa, a köles és a zab.

A tropán alkaloidok a Solanaceae családba tartozó számos faj által termelt növényi toxinok. A legjelentősebbek a Datura (maszlag), a Hyoscyamus (beléndek) és az Atropa (nadragulya) fajok. A magok és más növényi részek jelentős mennyiségben tartalmaznak atropint és szkopolamint, amelyek a legjelentősebb mérgező anyagok. A fentebb említett fajok gyomnövényként megjelenhetnek a szántóföldeken, valamint az együttes betakarítás szennyezett takarmányszemeket és takarmánytermékeket eredményezhet.

Az MSZ EN 17299 nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás, tandem-tömegspektrometriás (HPLC-MS/MS) módszert ír elő a 11 engedélyezett kokcidiosztatikum egyidejű szűrésére és/vagy meghatározására, a növényi eredetű összetett takarmányokban és takarmány-alapanyagokban additív és keresztszennyeződési szinteken, valamint az 5 nem regisztrált kokcidiosztatikumra szubadditív szinteken, továbbá a tiltott furazolidon antibiotikum szubadditív szinten történő szűrésére, ugyanazon mátrixokban.

 

Szalay Anna

2024. április

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 610 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

CEN/TC 327 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!