Navigálás a kiberbiztonsági szabványosítás kihívásai és lehetőségei között

Március 5-én az Európai Szabványügyi Szervezetek, a CEN, a CENELEC és az ETSI az ENISA-val, az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynökségével közösen rendezték meg 8. Kiberbiztonsági Szabványosítási Konferenciájukat.

A hibrid konferencián az európai kiberbiztonsági szabványosítás jövőjét, az új jogszabályokkal kapcsolatos kihívásokat, a digitális termékek új követelményeire vonatkozó szabványokat, valamint az ellátási láncok és azok összetevőinek biztonságára vonatkozó szabványosítási kérdéseket vitatták meg.

A konferencia célja az volt, hogy elősegítse a párbeszédet a politikai döntéshozók, az ipar, valamint a kutatási és szabványosítási szervezetek között az uniós kiberbiztonsági jogszabályok hatékony végrehajtása érdekében. A korábbi kiadások hatékony hozzájárulásaira építve ez a rendezvény több mint 200 helyszíni és 2000 online résztvevőt vonzott az Európai Unióból és a nemzetközi közösségből.

A konferencia négy panelben zajlott, amelyekhez a magán- és állami szervezetek széles köréből érkező előadók csatlakoztak, hogy megvitassák a folyamatban lévő és tervezett szabványosítási munkát, valamint a jövőbeli követelményeket.

Az első panelben az európai szabványosítás jövőjének alakítása témakörében tartottak megbeszélést, amelyen részt vett Ewa Zielińska, a CENELEC politikai alelnöke, Luis Jorge Romero, az ETSI főigazgatója, Raluca Stefanuc, az Európai Bizottság CONNECT Főigazgatóságának kiberbiztonsági és digitális adatvédelmi politikáért felelős helyettes csoportvezetője, valamint Andreas Mitrakas, az ENISA piaci tanúsítási szabványosítási csoportjának vezetője.

A második panelben az új jogszabályokkal kapcsolatos szabványosítási kihívásokra összpontosítottak, és arra a kérdésre keresték a választ, hogyan lehet a legjobban kezelni és nyomon követni a változásokat és a különféle szabályozási követelményeket.

A digitális termékekre vonatkozó új követelmények volt a harmadik panel fő témája, amelyen az eddig elért eredményekből levont tanulságokat értékelték, valamint a készülő jogszabályokat vitatták meg.

A negyedik panelben az ellátási láncok és összetevőik biztonságának szabványosítását helyezték reflektorfénybe, megvitatva, hogyan lehet megfelelni a kialakuló jogi keretből eredő és az érdekelt felektől származó kiberbiztonsági követelményeknek.

A résztvevők a kis- és közepes vállalkozásokat, a vertikumokat és az ipart támogató szövetségek sokszínű közösségét képviselték, emellett az Európai Bizottság több előadója is jelen volt. E hibrid eseményen a távoli részvétel is biztosítva volt, ugyanakkor nagyszerű kapcsolatépítési lehetőségeket és párbeszédet kínált a helyszíni résztvevők és előadók számára.

 

Forrás: https://www.etsi.org/newsroom/news/2341-navigating-through-challenges-and-opportunities-of-cybersecurity-standardisation

 

Nagy Gábor

2024. április

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!