Környezeti teljesítményértékelés

A környezetvédelemmel összefüggő, egyre specifikusabb, illetve részletesebb nemzetközi és európai szabványok nélkül az ipari szereplők nem lesznek képesek megvalósítani a nemzetközi és európai szinten előírt követelményeket. Számos szervezet keresi annak az útját, hogy miképp tudja megérteni, bizonyítani és fejleszteni saját környezeti teljesítményét.

A 2024. április 1-jén magyar nyelven megjelent MSZ EN ISO 14031:2021 Környezetközpontú irányítás. Környezeti teljesítményértékelés. Útmutató (ISO 14031:2021) szabvány a környezeti teljesítményértékelés (EPE) szervezeten belüli kialakításához és alkalmazásához ad útmutatást. A dokumentum minden szervezetre alkalmazható, tekintet nélkül annak jellegére, nagyságára, földrajzi helyzetére és összetettségére.

A környezeti teljesítményértékelés (EPE) olyan irányítási folyamat, amely kulcsfontosságú teljesítménymutatókat (KPI-ket) használ a szervezet múltbeli és jelenlegi környezeti teljesítményének a környezeti célkitűzéseivel való összehasonlítására. A KPI-k segítenek a lényeges adatokat tömör információvá alakítani a vezetőségnek a műveletek környezeti teljesítményének vagy a környezeti körülményeknek a befolyásolására irányuló erőfeszítéseiről.

A dokumentum hasznos útmutatásokat nyújt arra vonatkozóan, hogy a szervezet környezeti teljesítményéről jelentést tegyen és információt közöljön a külső érdekelt felekkel, ezzel demonstrálva a szervezet elkötelezettségét a folyamatos fejlesztés iránt.

Számos gyakorlati példát (ún. kereteket) tartalmaz, mely a szervezetek számára hasznos, kézzelfogható segítséget nyújt az alábbiak szerint:

  1. keret: példák a környezeti tényezők és azok EPE-vel kapcsolatos viszonylagos jelentőségének megállapítására;
  2. keret: példák az EPE mutatóihoz használt adatok jellegére (pl. közvetlen, viszonyított, halmozott stb. mutatók);
  3. keret: módszer több EPE-mutató kiválasztásához az adatok közös tárából;
  4. keret: példák annak szemléltetésére, amikor az EPE-hez egy megállapított környezeti problémához kapcsolódó mutatókat választottak;
  5. keret: módszertan az alkalmazható ágazatspecifikus környezeti mutatók kidolgozására;
  6. keret: egyszerűsített példák az összehasonlítható mutatókra;
  7. keret: példák azokra az információkra, amelyeket egy szervezet kiválaszthat arra, hogy felvegye a külső érdekelt felek részére készített jelentésébe;
  8. keret: példák az EPE átvizsgálását segítő kérdésekre;
  9. keret: példák az EPE javítását célzó intézkedésekre.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2024. április

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 207 Környezetközpontú irányítás

CEN/SS S26 Környezetközpontú irányítás

MSZT/MCS 725 Környezetirányítási rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!